La capătul unui post de șapte zile, iată-ne ajunși în ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel care sunt prăznuiți în fiecare an la data de 29 iunie. Și cum nicio sărbătoare nu este întâmplător așezată pe calea mântuirii, este absolut firesc ca și sărbătoarea așternută astăzi înaintea sufletului să ne ofere noi merinde de drum sau să ni le reactualizeze pe cele deja știute dar, poate, adormite sau acoperite de grijile zilnice.
Cum clopotele catedralei episcopale din Deva sună astăzi în mod deosebit a sărbătoare, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a alăturat soborului de episcopi, preoți și diaconi adunați în Cetatea Devei pentru serbarea hramului acestei catedrale, construite în anul 1861, la iniţiativa Mitropolitului Ardealului, Andrei Şaguna. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul subliniază că ”Apostolii sunt ucenici ai Domnului și vase ale Duhului Sfânt. Întruparea Fiului lui Dumnezeu și activitatea mesianică a presupus și formarea unor ucenici care să mărturisească Evanghelia la neamuri. Chemarea de către Domnul Iisus Hristos (Cel ce este „Calea, Adevărul și Viața”) la apostolat a unor persoane a însemnat credință, dragoste, jertfă, ascultare, libertate, mucenicie și viață veșnică.”
În privința Apostolilor sărbătoriți astăzi, Preasfinția Sa ne arată că ”Profilul celor doi apostoli pe care îi sărbătorim, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, este diferit și complementar în iconomia lucrării harului lui Dumnezeu prin oameni.
Sfântul Apostol Petru (Simon), un pescar simplu, căsătorit, care a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos, s-a lepădat de Domnul în momente de încercare, și-a reconsiderat iubirea față de Hristos Cel înviat, a primit Duhul Sfânt, iar prin prima predică din Ierusalim, inspirată de har, a convertit la credință trei mii de suflete, apoi mergând în lume să vestească Evanghelia a primit la final cununa muceniciei. Concluzia apostolatului său o vedem în afirmațiile făcute: „Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc” (Ioan 21,17); „…Se cuvine să ascultăm mai mult de Dumnezeu, decât de oameni” (Fapte 4,20).
Sfântul Apostol Pavel, un rabin bine pregătit, prigonitor al creștinilor, căruia pe drumul Damascului i se revelează Iisus Hristos, primește botezul și devine Apostolul neamurilor, cu un sfârșit al vieții pământești plin de dramatism. Starea la care a ajuns să trăiască este relevantă pentru noi: „De acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos este Cel ce trăiește în mine” (Galateni 2,20).
Evanghelia, Faptele Apostolilor și Epistolele Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne sunt mărturie pentru viața lor și izvoare de învățătură pentru modul cum trebuie să ne comportăm în Biserică, față de Dumnezeu, semeni și lume.
Învățăm de la acești Apostoli că indiferent de ceea ce apare în viața noastră pământească, noi trebuie să ne păstrăm credința adevărată în Dumnezeu. Să fim apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos în lume, înțelegând chipul minunat al lucrării harului Duhului Sfânt prin oameni (săraci, prigonitori, păcătoși, fără educație etc.). Aflându-ne deja în Biserică, nimic din lume nu trebuie să ne despartă de Mântuitorul Iisus Hristos, iar dragostea și credința să pecetluiască jertfa fiecăruia dintre noi.”
Avem, așadar, aduși în prezentul personal al fiecăruia dintre noi, ca exemplu, doi Apostoli care, pe cât de diferiți ca formare profesională, loc de naștere sau cultură, pe atât de asemănători prin puterea dragostei lor față de Hristos și biserică, prin experiența pocăinței sau a convertirii și prin martiriul lor la Roma. Doi Apostoli care, odată descoperiți ca modele de rugăciune și statornicie în credință, ne-ar putea așeza în bucuria mărturiei lor ”Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc… De acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos este Cel ce trăiește în mine”.
Și poate că nu întâmplător clopotele făcute din material de război, din Cetatea Devei, sună astăzi a sărbătoare. Pentru că orice ”război” personal câștigat cu fiecare grijă lumească ce ne desparte de Dumnezeu nu face altceva decât să ne dezvăluie o sărbătoare proprie desprinsă din această binecuvântată zi de 29 iunie. Zi în care ne rugăm Sfinților Apostoli Petru și Pavel ”Cei ce sunteți între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, Stăpânului tuturor rugați-vă, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă”.
La mulți ani tuturor celor care purtați numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel!