Simţi că gingiile îţi sunt umflate, sângerează frecvent, iar periajul devine tot mai dureros?
Cel mai probabil ai făcut gingivită sau, mai grav, parodontită. Trebuie să iei urgent măsuri pentru a-ţi salva dantura.
De ce apare
Gingivita apare ca o inflamaţie de lungă durată, provocată de acumularea plăcii bacteriene pe dinţi şi gingii. Dacă aceasta nu se îndepărtează prin periaj, folosirea aţei dentare şi a apei de gură, placa bacteriană va pătrunde şi subgingival, determinând o inflamaţie şi mai gravă, ne spune medicul stomatolog Corina Ene. Primul semn care ar trebui să te ducă la dentist sunt gingiile tumefiate, de culoare roz intens, roşu aprins sau roşu violaceu, cu aspect lucios, moi, sensibile sau chiar dureroase la atingere, care sângerează la periaj sau în timpul masticaţiei, dar şi retracţiile gingivale şi respiraţia urât mirositoare. “Alţi factori favorizanţi ai gingivitei sunt înghesuirile dentare, obturaţiile şi coroanele neadaptate pe mulajul pacientului, fumatul, carenţele de vitamina C, diabetul zaharat, bolile endocrine şi chiar sarcina”, adaugă dr. Corina Ene, medic dentist Dr. Leahu.
Cum se tratează la stomatolog
Netratată, gingivita evoluează către parodontită, retragerea gingiilor, sensibilizarea dinţilor şi, în timp, pierderea lor. Tratamentul la stomatolog constă în realizarea unui detartraj şi, dacă e cazul, înlocuirea obturaţiilor şi a coroanelor neadaptate.
Ce trebuie să faci acasă
Periază-ţi corect dinţii şi gingiile de două ori pe zi, înlocuieşte periuţele uzate, ai căror peri plini de bacterii pot leza gingiile. Foloseşte aţa dentară şi apa de gură, încearcă să renunţi la fumat şi, în schimb, consumă legume şi fructe bogate în vitamina C, care produc un uşor masaj al gingiilor şi curăţă în mod natural dinţii.
Ajutoare din natură
Ceaiurile, uleiurile esenţiale şi gelurile din plante cu efect antiseptic şi astringent sunt cele mai bune tratamente naturiste care vindecă gingiile. Poţi să faci gargară din ceai de creţuşcă, sunătoare sau de salvie, de două ori pe zi, timp de o săptămână. Salvia se găseşte la magazinele naturiste şi sub formă de gel şi e recomandată frecvent în tratamentul gingivitei. Ceaiul de muşeţel are şi el proprietăţi calmante, cicatrizante şi antiseptice. Clăteşte-ţi gura cu astfel de ceai în reprize de câte 5 minute. Local, mai poţi aplica, prin tamponare, tinctură de propolis sau aloe vera. De asemenea, poţi să-ţi prepari în casa apa de gură din: câteva picături de ulei de lămâie sau de ulei de mentă, amestecate în 200 ml de apă. Sau mai poţi combina, pentru apa de gură, 10 picături de ulei esenţial de eucalipt şi 10 picături ulei esenţial de portocale, la 250 ml de apă.
Sursa: click.ro