SFANTUL VASILE CEL MARE – PILDA CEA VIE A OMULUI POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT

by Cosmin Mihuta

“În tot pământul a ieşit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care cu dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor ce sunt ai arătat, obiceiurile oamenilor le-ai împodobit, împărătească preoţie. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”
Acum, la inceputul Noului An calendaristic, pe langa Taierea Imprejur a Domnului nostru Iisus Hristos, il sarbatorim si pe Sfantul Vasile, unul dintre cei trei Parinti capadocieni, dar singurul care a avut cinstea de a fi numit “ cel Mare”, datorita darurilor deosebite cu care a fost inzestrat: mare personalitate ecclesiastica, organizator, excelent exponent si aparator al invataturii crestine ortodoxe, parinte al monahismului rasaritean, dar mai ales reformator al liturghiei. Avea sa se nasca in anul 330 intr-o familie frumoasa, bogata atat material cat si spiritual, in care avea sa primeasca cele mai bune indrumari pe care le-ar putea primi un tanar la inceput de drum. Dupa ce isi termina studiile ajunge profesor de retorica, insa nu dupa mult timp imbratiseaza viata monahala, se boteaza si aduna in jurul sau o multime de ucenici. Impreuna cu bunul sau prieten Grigorie de Nazians avea sa scrie prima Filocalie, iar nu dupa mult timp scrie Regulile Monahale, infiintand si manastiri care aveau sa vietuiasca dupa aceste regului. Dupa ce este hirotonit preot, in anul 370 este uns ca episcop al Cezareei si mitropolit al Capadociei, insa cum ii era firea avea sa se osteneasca foarte mult pentru a se ridica la nivelulul raspunderilor ce ii reveneau, constient fiind de importanta misiunii sale. Om de carte, bun administrator bisericesc, bun orator, luptator si aparator al credintei, Sfantul Vasile nu avea sa uite nici de cei napastuiti, bolnavi sau saraci, creand langa Cezareea un complex social (cunoscut sub numele de Vasiliada) unde avea sa ajute pe fiecare dupa neputinta sa.
A vorbi despre viata complexa a Sfantului Vasile cel Mare aduce folos doar in masura in care devine exemplu viu pentru fiecare dintre noi, indiferent de locul pe care il ocupam in societate, incercand sa facem tot binele de care suntem capabili fara a tine lumina sub obroc si oricat de mic si neinsemnat ar parea ca este lucrul pe care il facem sa il facem atat de bine ca si cand l-am face pentru Insusi Hristos. Poate ca nu intamplatoare este sarbatorirea Sfantului Vasile acum la zi de inceput de Nou An, fiecare dintre noi putand pune inceput bun gasind in viata lui pilda vie de timp pamantesc trait cu folos.
Noul An sa va gaseasca pe toti cu buna speranta si bucurie in suflete!
La multi ani!
Monahul Serafim (Schitul Moneasa)

Facebook Comments