„Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, Purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.” (Troparul Sfantului Dimitrie)
Daca urmarim cu atentie troparele marilor sarbatori de peste an si ale sfintilor, observam ca ele cuprind in cateva cuvinte chintesenta sarbatorii respective. De ce “mare aparator intru primejdii “ l-a aflat lumea pe Sfantul Dimitrie? Nascut fiind in secolul al III-lea, perioada in care crestinismul a cunoscut aprige prigoniri, pronia divina a randuit ca tanarul Dimitrie, crescut de parinti evlaviosi care il primisera ca rod al rugaciunilor inaltate catre Dumnezeu pentru a avea un urmas, sa fie numit de imparatul Maximilian loctiitor al sau in cetatea Tesalonicului. Odata cu aceasta numire, imparatul i-a ordonat sa inceapa urmarirea si persecutarea crestinilor, insa cum el mostenise de la parinti pe langa bogatia materiala si pe cea a faptelor bune izvorate din credinta, nu asculta ordinul, ci din contra, dupa ce isi imparte intreaga avere saracilor, elibereaza sclavii, ajuta vaduvele, orfanii si pe cei nevoiasi. Asadar, din primejdia de moarte in care se aflau, crestinii si-au gasit in tanarul Dimitrie , pe langa un mare aparator si un mare binefacator. Iata cum educatia din sanul familiei, dragostea fata de Dumnezeu care s-a dovedit a fi izvoratoare de intelepciune au facut ca tanarul Dimitrie, de altfel ajuns prin multa munca si seriozitate la rangul de general, sa nu asculte un ordin venit de la superiorul sau pentru ca a putut discerne intre bine si rau, dreptate si nedreptate si a actionat in consecinta, refuzand sa devina complicele imparatului in ura pe care acesta o nutrea fata de toti crestinii, constient fiind de urmarile unei astfel de neascultari a ordinului. Cati dintre noi mai reusim sa punem lumina dreptatii si a adevarului mai presus de binele si confortul personal? Cati dintre noi, dupa ce ducem acasa Lumina Invierii nu o punem sub obroc, uitand sa mai deschidem usa pentru ca aceasta sa lumineze pentru cei de langa noi?
Desi amenintat de imparat ca va avea de suferit daca nu se va inchina idolilor si nu va incepe sa ii persecute pe crestini, Dimitrie avea sa tina usa deschisa pentru ca “Lumina Invierii” sa aduca alinare celor persecutati, devenind el insusi unul dintre ei. Cu puterea lui Hristos in suflet, Dimitrie avea sa il incurajeze pe Nestor sa lupte cu Lie, unul dintre luptatorii preferati ai imparatului pentru ca reusea sa omoare multi crestini in timpul luptelor organizate pentru amuzamentul personal, lucru pe care l-a si facut cu nadejdea in “Dumnezeul lui Dimitrie” caruia I-a cerut ajutorul inaintea luptei si care n-a intarziat cu ajutorul pentru ca Nestor a iesit biruitor spre uimirea tuturor. Aceasta biruinta avea sa duca la moartea martirica atat a lui Nestor, caruia avea sa i se taie capul imediat dupa lupta, dar si a lui Dimitrie care I-l daduse ajutor pe Dumnezeul sau in lupta. Asemeni Dumnezeului Sau, Dimitrie avea sa cunoasca ce inseamna puterea intunericului prin varful sulitei ce avea sa ii strapunga coasta dreapta, dar care avea sa ii aduca mult ravnita cununa muceniceasca.
Asadar, vrand sa ii curme viata trupeasca prin varful sulitelor, de fapt au scos la iveala frumusetea interioara, toata lumina de care Dimitrie era patruns iesind la suprafata sub forma mirului frumos mirositor care inca izvoraste din moastele sale aflate in intregime in cetatea Tesalonicului, dupa cum si-a exprimat dorinta atunci cand boierul Leontie a vrut sa ia o particica din ele pentru a duce in biserica ce o ridicase in cinstea Sfantului Dimitrie care il vindecase de o boala grea. Pe langa mirul frumos mirositor, langa racla cu moastele sale mai aflam izvoare nesecate de lumina, intelepciune si nadejdea ca Dumnezeul sau ne va ajuta in luptele vietii asa cum odinioara L-a ajutat pe Nestor!
Fie ca toti cei care purtati numele Sfantului Dimitrie sau il aveti ca patron spiritual sa fiti patrunsi de rauri de bucurii duhovnicesti izvorate din dragostea pentru Lumina!
Doamne ajuta!
Monahul Serafim- Schitul Moneasa