CS Universitatea Arad este şi în acest an în “prim-planul” sportului din oraşul nostru, în special ca urmare a performanţelor obţinute de sportivii secţiei de gimnastică aerobică, dar rezultate notabile au obţinut şi secţiile de judo sau atletism. Principalul performer al anului e din nou gimnastul Gabriel Bocşer, triplu medaliat cu aur la seniori – cu echipa României, la grup şi trio – în cadrul Europenelor de aerobic, secondat de mai tinerele junioare Francesca Morar şi Zsofia Meszar, fiecare cu câte o medalie de aur, la grup şi argint, cu echipa, plus un loc 4 la individual în contul Francescăi. Rezultate obţinute la aceeaşi competiţie continentală desfăşurată recent în Ancona (Italia). Directorul clubului universitar de la “Aurel Vlaicu”, Ovidiu Şerban, a început în stilu-i caracteristic conferinţa de presă de astăzi, punctând performanţele clubului său şi punând o întrebare cu trimitere probabil spre kilometrul 0 al Aradului:
“Să fim plătiţi pe managementul sportiv”
“Vreau să ştiu şi eu pe ce criterii se acordă, în Arad, rangul sportiv, sau se fac clasamente sportive, adică vorbim de criterii sportive, bazate strict pe performanţă, care îţi dau nivelul clubului, sau la mijloc sunt criterii politice?! Am citit şi am auzit şi eu că în Arad sunt doar vreo trei cluburi importante, cu toate că alea sunt cluburi unisport. Nu reproşez nimănui nimic, dar vreau şi eu să mi se răspundă la întrebarea asta. Cel mai bine ar fi ca în viitorul apropiat să fim plătiţi şi recompensaţi pe managementul sportiv, nu pe rezultate, cum se întâmplă acum.” Apoi, Şerban – care a mai anunţat că e pe cale să transfere și alți sportivi de valoare, precum Noemi Szucs la atletism, semifond, sau pe judoka David Nagy, care ajunge lângă fratele său, Robert – a trecut în revistă principalele rezultate internaţionale ale unor sportivi de top ai clubului:
Rezultate de top şi în 2017
“Am făcut, pe repede înainte, un rezumat al celor mai importante rezultate din acest an, doar internaţionale. Cele şapte medalii de la Europenele de gimnastică aerobică, un sport care în mod normal ar fi trebuit să fie olimpic, cred că spun totul despre valoarea secţiei condusă de Ramona Haidu. La judo, Luca Kunszabo, deşi operat la umăr, are un loc 3 la Jocurile Francofoniei, un loc 5 la un open european şi locul 1 la Universiadă, iar Vlad Luncan, junior spre tineret, care este 100% sportivul clubului nostru, are un loc 3 la Europenele U21, plus un loc 1 şi un loc 2 la Cupa Europei. La atletism, Mădălina Florea are un loc 4 la Grand Prix-ul din Italia, locul 6 la Cupa Europei şi un loc 3 şi un loc 4 la Jocurile Francofoniei. Pe plan intern avem rezultate bune şi la rugby în 7, care e sport olimpic, clasându-ne pe locul 5 şi la şah, unde avem o grupă de veterani, multipli campioni naţionali. Aici vreau, însă, să începem şi cu copii, pentru a puncta mai bine.”
Haidu: “Nivel foarte ridicat la Europene”
Concluzia Europenelor de gimnastică aerobică a tras-o chiar antrenoarea clubului arădean, Ramona Haidu, care a avut calitatea de arbitru internaţional la competiţia din peninsulă: “Nivelul competiţiei a fost foarte ridicat, cu peste 300 de sportivi din 21 de ţări la start, exemplul cel mai bun e faptul că noi şi Rusia am fost la egalitate în proba echipelor, diferenţa făcând-o doar punctajul de la grup. Francesca Morar a ratat la o jumătate de zecime medalia la individual. Secretul succesului sportivilor români pe plan european e multă muncă şi seriozitate, dar şi şansa de a avea câţiva antrenori valoroşi, care ştiu să pună sportivii în valoare. Există o grilă de premiere, iar sportivii medaliaţi la competiţiile majore sunt premiaţi atât de Federaţie cât şi de cluburile de care aparţin, ceea ce e şi cazul nostru.” Antrenoarea clubului arădean se aşteaptă la un an viitor mult mai greu:
Performerii medaliaţi de la aerobic
“Anul viitor avem Campionate Mondiale, în Belarus, unde ne va fi foarte greu, urmează un schimb de generaţii, iar cei tineri vor da, direct, piept cu marile puteri. În ultimii ani doar România a urcat pe podiumul mondial, alături de asiatici, care sunt foarte puternici în acest sport. Tot în 2018 avem şi gimnaziada juniorilor, în luna mai. Bocşer va continua la seniori, iar Morar, campioană europeană acum doi ani, e convocată pentru selecţie, ea având şanse să facă pasul spre lotul de seniori. Ne bucurăm că e unul din sporturile cu care România iese în lume şi punctează la cel mai înalt nivel.” Trebuie spus că medaliaţii arădeni de la Europene vor fi reconpensați pe măsură de MTS pentru performanțele obținute. Se vehiculează sume de mii de euro pentru fiecare medalie de aur, pentru ca 30% din totalul premiilor să fie asigurat chiar din bugetul grupării arădene. Directorul CS Universitatea Arad, Ovidiu Şerban, a ţinut să mai specifice că titlul de manager sau club al anului, la sfârşit de 2017, nu îi ţin de cald, iar principala sa preocupare este de a putea face mai mult pentru sportul arădean.
Rugbiştii încep sezonul pe litoral
Finalul întâlnirii cu presa a fost rezervat rugby-ului, sport arădean care în ciuda vremurilor mai grele, rezistă cu brio în Divizia Naţională, în speranţa că oraşul nostru va putea susţine financiar, la un moment dat şi o echipă de Superligă. Prezent şi el la conferinţa clubului universitar arădean, antrenorul “studenţilor”, Marian Grindei, a anunţat noutăţile din lot şi speranţele pentru noul sezon din DNS, ce începe în week-end: “Am început bine acest sezon, cu locul 5 la rugby în şapte, un rezultat pozitiv. În privinţa campionatului, vreau să spun că am adus câţiva băieţi tineri, de 19-20 de ani, din Arad şi Timişoara, cu care am întărit lotul, ce numără acum 32 de jucători. Ca şi în ediţia trecută, sperăm să prindem play-off-ul, cu toate că ştiu că ne va fi greu. Debutăm sâmbătă, la Năvodari, unde ne dorim să facem o primă impresie bună în acest sezon.”
Infuzie de tineri la CS Universitatea
Noutăţile din lotul celor de la CS Universitatea sunt următoarele: Paul Perici – demi, Nizar Faraoussi – centru, Laurenţiu Roşian – pilier, Andrei Tucă – linia a I-a şi Marius Clegs – aripă. Arădenii lui Marian Grindei vor înfrunta în Divizia Naţională (liga secundă) de rugby pe: CS Năvodari, Tomitanii Constanța, CSM Suceava, Știința Petroșani, RC Bârlad, Gloria Buzău și RCM Galați. “Vreau să menţin spiritul rugbistic, poate cât mai trăiesc se mai schimbă ceva în Aradul ăsta”, a fost concluzia lui Ovidiu Şerban, dezamăgit că în oraşul nostru nu se găseşte cineva potent financiar să susţină un sport de mare tradiţie.
Şerban se simte neglijat: “Pe ce criterii se oferă rangul sportiv în Arad?!”
Facebook Comments
previous post