Baschetul românesc va avea patru reprezentante în sezonul 2020-2021 al competiţiilor europene intercluburi derulate sub egida FIBA, anunţă Federaţia. Campioana ultimilor ani la feminin, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe va participa, în premieră, în EuroLeague Women, în vreme ce echipa masculină U-Banca Transilvania Cluj-Napoca va juca în Basketball Champions League. Echipele masculine CSM CSU Oradea şi BC CSU Sibiu vor evolua in FIBA Europe Cup. FIBA a anunţat că tragerea la sorţi pentru Euroliga feminină va avea loc în data de 17 august, iar ţintarul pentru FIBA Europe Cup va fi stabilit o zi mai târziu. După ce a reuşit să le păstreze în lot pe ex-arădencele Părău şi Mandache, Sepsi a anunţat şi jucătoarele nou venite la echipă, în această vară: Adina Stoiedin (CSM Satu Mare), Kincso Kelemen (East-Bay California, SUA), Pinelopi Pavlopoulou (Olympiakos, Grecia), Maria Ruzickova (Ateromu Szekszard, Ungaria) şi Rebekah Gardner (Bnot Hertzeliya, Israel). ”Participarea noastră în calificările pentru Euroligă este un pas imens înainte pentru club și suntem bucuroși că eforturile noastre sunt recunoscute de cele mai importante foruri din Europa. Cu siguranță ne dorim să fim o echipă stabilă în ceea ce privește competițiile europene și încet, dar sigur, să ne respecte clubul și echipa noastră. Acum trebuie să fim inteligenţi și responsabili pentru a găsi o modalitate de a ne menţine mult timp la acest nivel”, a declarat antrenorul lui Sepsi, Zoran Mikes, pentru baschet.ro.
CSM Târgovişte, ultima prezenţă românească în elita europeană
Ultima formație feminină din România care a participat în Euroligă a fost CSM Târgoviște, în sezonul 2012-2013. Dâmboviţencele au ajuns, atunci, până în play-off, fiind eliminate în optimile de finală de gruparea rusă Spartak Moscow Region. FCC Baschet Arad doar visează la vremurile de altădată. Fără vreo participare în Euroligă, echipa „galben-albastră” se poate lăuda în ultimii ani doar cu medalii şi titluri în Liga Europei Centrale, o competiţie regională care nu este organizată sub egida FIBA. Fără un sponsor puternic în spate, clubul de pe Mureş şi-a făcut o obişnuinţă să joace în această întrecere până la urmă europeană, iar cele mai importante rezultate au fost titlurile obţinute în 2011, 2013 şi 2015 şi medaliile de argint din 2012 şi 2014. Cele mai notabile prezenţe continentale ale Aradului datează însă de mai bine de un deceniu, în 2007, 2008 şi 2009 reuşind, sub comanda lui Adi Budurean, calificări în 16-mile de finală ale EuroCup Women.
Aradul, în ultimul deceniu doar în Liga Europei…
Echipa de baschet a Aradului mai are bifate prezenţe în Cupa Liliana Ronchetti, în 1993, 1994 şi 1998 şi în Cupa Campionilor, în 1995. Vremuri demult apuse, de care suporterii îşi amintesc cu greu, dar cu nostalgie. Din păcate, Aradul nu doar că nu mai poate emite pretenţii în cupe europene importante, dar nu a mai reuşit de ani buni să lupte pentru titlul naţional. Iar pandemia de coronavirus a stopat din nou ambiţiile conducerii clubului, în tentativa de a forma un lot cât de cât apropiat valoric de cel al lui Sepsi şi a pune în pericol supremaţia formaţiei din Sfântu Gheorghe.