Plenul Senatului a respins, miercuri, cu 33 de voturi „pentru” şi 47 „împotrivă”, proiectul iniţiat de parlamentari USR privind alegerea primarilor în două tururi.
În raportul comun de respingere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi pentru administraţie, se precizează că, în condiţiile în care alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc în luna iunie 2020, „semnalăm incidenţa în cauză a principiului stabilităţii legii electorale menţionat în cadrul Codului bunelor practici în materie electorală, potrivit căruia elementele fundamentale ale dreptului electoral şi, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”.
Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a susţinut în plen că termenul scurt rămas până la alegerile locale ar crea o „bulversare” şi că, de fapt, „ca şi în alte situaţii, e vorba doar de un calcul politicianist, în care cei mai puţin potenţi la primul tur speră ca la turul II să colecteze voturile negative împotriva contracandidaţilor lor şi aşa să-şi motiveze reprezentativitatea sau necesitatea de a ocupa o funcţie politică”.
Senatorul USR Florina Presadă le-a cerut senatorilor să voteze acest proiect pentru a da „un plus” de legitimitate primarilor aleşi.
Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a spus că această temă a modificării legislaţiei electorale, în momentul actual, este un „subiect închis”. „Nicio ordonanţă de urgenţă, niciun guvern nu poate interveni pe acest domeniu şi în mod normal Parlamentul poate adopta o asemenea lege, dar în mod evident este supusă unor condiţii de neconstituţionalitate”.
Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată.