Medicul Adrian Wiener, senator al USR Arad, a semnalat ministerului sănătății modul defectuos în care sunt scoase la concurs posturi de medic, fără respectarea prevederilor legale referitoare la transparentizarea acestui demers.
Ordinul 869/2015 pentru aprobarea metodologiilor privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor de medic, medic dentist, farmacist, biolog, biochimist, și chimist din unitățile sanitare publice, „anunțul de concurs este întocmit de către unitatea sanitară, indiferent de subordonare. Acesta este dat publicității simultan pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății și al unității sanitare, afișat la sediul acesteia și într-un ziar central cu profil medical agreat de către Ministerul Sănătății.”
Cu toate acestea, în săptămânalul Viața Medicală din 22 iunie 2018, sunt publicate 40 de anunțuri de concurs, pentru ocuparea a peste 100 de posturi vacante de medic în întreaga țară. Pe site-ul Ministerului Sănătății aceste anunțuri nu apar, deși conform Ordinului de Ministru susmenționat, publicarea trebuia făcută simultan.
În contextul în care pentru mulți dintre tinerii medici sursa de informare privind posturile vacante din Sistemul Public de Sănătate este site-ul oficial al Ministerului Sănătății, omisiunea de a face publice concursurile pentru 100 de posturi de medic reprezintă o neglijență și o iresponsabilitate grave având drept consecință întârzieri în ocuparea acestor posturi, ca urmare a contestațiilor de legalitate privind publicația de concurs.
Adrian Wiener, senator USR Arad: „În afară de încălcarea unor prevederi legale și potențialele complicații juridice, modul netransparent în care sunt scoase la concurs aceste posturi denotă lipsa de interes a Ministerului Sănătății pentru asigurarea maximului de calitate a serviciilor medicale. Transparentizarea procesului de selecție, prin comunicarea largă a oportunităților de angajare pentru medici, este o condiție pentru ocuparea posturilor de către cei mai buni candidați.
Ministerul se comportă astfel în ton cu politica generală a actualei guvernări, referitoare la angajările în sistemul bugetar. Frecvent, competența este înlocuită ca și criteriul de selecție cu apartenența politică a candidatului sau facilitarea diverselor interese, rezultatul fiind calitatea slabă a serviciilor publice oferite de administrație cetățenilor, de multe ori cu consecințe tragice. Printre cele mai importante măsuri necesare unui stat funcțional, pe care Uniunea Salvați România le susține, este profesionalizarea și depolitizarea accesului în funcții din cadrul aparatului bugetar, în sănătate, educație, administrație, etc.”