Cancerul de stomac este o boala silentioasa, care are o evolutie lunga, pe parcurusul mai multor ani. In prima faza, modificarile maligne ale tesutului gastric pot fi fara simptome grave. Sau daca apar, ele sunt inselatoare, pentru ca pot mima afectiuni mai putin grave, precum refluxul de acid. Descopera in acest articol semnele care te pot face sa te gandesti la cancerul de stomac.
Exista cateva simptome asociate cu cancerul de stomac la care trebuie sa fie atent, potrivit Cancer Research UK. Daca aveti oricare dintre acestea, consultati medicul dumneavoastra.
Dificultate la inghitit si indigestie persistenta
Cancerul de stomac se dezvolta lent, pe parcursul mai multor ani. In prima faza apar modificari pre-canceroase in captuseala interioara a stomacului (mucoasa), care rareori cauzeaza simptome specifice. Prin urmare, modificarile pre-canceroase raman, de multe ori, nedetectate. Atunci cand apar, simptomele pot fi inselatoare, in sensul ca te duc cu gandul la alte boli.
Indigestia persistenta (dispepsia) poate fi semn pentru cancerul de stomac. Indigestia este frecventa si aparea desea dupa mancare. Cand este severa si nu raspunde la tratament ar trebui sa te puna serios pe ganduri. Consultati medicul dumneavoastra daca ati avut arsuri la stomac timp de trei saptamani sau mai mult, chiar daca luati medicamente si pare sa ajute temporar.
Durerea la inghitire poate fi un alt semnal de alarma. O persoana poate simti durere atunci cand inghite (disfagie) sau poate simti ca alimentele se blocheaza in gat sau in piept. Chiar si o ingustare foarte mica a esofagului ar putea ingreuna inghitirea hranei. Este important ca acest simptom sa fie verificat de medicul dumneavoastra.
Cancerul de stomac: senzatia de prea plin dupa masa
Senzatia de stomac plin dupa consumul unei cantitati mici de alimente ar trebui sa te puna pe ganduri. Aceasta duce in timp la pierderea in greutate. O pierdere mare in greutate, neintentionata, poate fi un semn de cancer. De asemenea, durerea – poate sa apara in zona sanului sau a stomacului, ar trebui investigata.
Varsaturile persistente sunt un alt semn de ingrijorare. Cancerul de stomac poate provoca un blocaj in stomac, ceea ce poate opri trecerea alimentelor prin sistemul digestiv. Acest lucru va poate face apoi sa vomitati. Uneori, in varsaturi poate sa apara si sange. Sangele ar putea fi rosu aprins, ceea ce inseamna ca vorbim de o sangerare foarte recenta. Sau poate parea maroniu inchis, precum zatul de cafea, daca hemoragia este mai veche.
In stadiile timpurii si avansate ale cancerului de stomac, poate sa apara sangerarea. In timp, aceasta duce la reducerea numarului de celule rosii in sange si, in consecinta, la anemie. Si la starea de oboseala permanenta. Scaunele inchise la culoare sunt un alt semn ingrijorator. Daca stomacul sangereaza, scaunele tale pot fi aproape negre. Acelasi efect il au insa si suplimentele cu fier.
Sursa: bzi.ro