SEMNE ROMANESTI PESTE TOT IN LUME, LASATE DE CREATOAREA POPULARA ADELA PETRE

by Cristian Dobre

La aproape 87 de ani, Adela Petre rămâne o mesageră neobosită a artei populare românești, lucrările sale din păr de capră fiind prezente în muzee și colecții particulare din toată lumea.

Creatoarea populară, care se mândrește că a dat lecții de țesut primelor doamne ale Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton și Laura Bush, a fost declarată, în 2015, „Tezaur Uman Viu”, de către UNESCO.

„Pe vremea copilăriei mele, satul de munte era un adevărat atelier de creație. Femeile se luau la întrecere care să fie mai harnică și mai originală. Îmi amintesc că multe femei se întorceau de la târg cântând și torcând, cu lucrurile cumpărate în glugă, un accesoriu indispensabil în acea epocă. Am început să lucrez, de la vârsta de 8-9 ani, mici carpete, iar la 12 ani, am lucrat într-un război de țesut orizontal. Mult mai târziu, prin anii 80 ai secolului trecut, am ajuns la concluzia că tradițiile satului românesc sunt pe cale de dispariție și tot atunci am descoperit valoarea artistică a părului de capră.Într-o zi de vară, mergeam la o comunitate de rudari din zona Bisoca, pentru ca să le fur secretul lingurilor din lemn, când am zărit un maldăr de păr de capră aruncat într-o poiană. În lumina soarelui de vară, părul strălucea în zeci de nuanțe, ca un diamant de preț. Cum aveam acasă o capră — la noi capra este considerată vaca săracului — am decis să încerc acest material ieftin și popular’, a povestit, pentru AGERPRES, octogenara creatoare.

Adela Petre a demarat producția de covoare românești din lână în anii 80, la cooperativa meșteșugărească din Buzău unde era angajată.

„Am făcut rost de un război de țesut de la Mănăstirea Rătești, motiv pentru care am fost pusă în discuția organizației de partid, dar, cu ajutorul călugărițelor și a maicii starețe, am reușit să confecționăm primul covor de Buzău și astfel am salvat o tradiție de mai multe secole care, altfel, s-ar fi pierdut”, a mărturisit Adela Petre.

După acest prim pas, creatoarea populară a trecut la confecționarea țesăturilor cu păr de capră.

„Este un material nobil, dar foarte pretențios, are multe secrete, căci se pregătește greu, dar și mai greu se lucrează. Am realizat peste o sută de covoare, dar nici unul nu seamănă practic cu altul, totul din imaginație. Motivele folosite sunt de obicei geometrice sau, dacă sunt inspirate din floră sau faună, sunt mai întâi supuse unui proces de stilizare, iar coloritul este sobru și reținut. Culorile de bază sunt specifice zonei Buzăului — roșu, bej, grena, galben”, a explicat Adela Petre.

Primul succes „marca Adela Petre” a fost la un festival de artă populară de la Galați, în 1983, eveniment care a consacrat folosirea părului de capră în arta populară românească.

„Peste tot în lume am lăsat câte un semn românesc, am donat lucrări la muzee din Statele Unite ale Americii, Franța, Norvegia, Suedia, Grecia și alte țări de pe tot mapamondul. Recent, o fostă elevă de-a mea mi-a scris că o lucrare din păr de capră este expusă la un muzeu din Paris, chiar lângă ușa principală”, susține creatoarea populară.

Adela Petre a prezentat meșteșugul său Primelor Doamne ale Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton (1996) și Laurei Bush (2008), pentru ca, în mai 2014, să fie îmbrățișată de Jill Biden, soția vicepreședintelui USA, Joe Biden.

După întâlnirea cu Hillary Clinton, de la Muzeul Țăranului Român, Adela Petre a fost supranumită „doamna Trei Generații”.

„Pe toate doamnele Americii le-am primit cu bucurie. Când a auzit că suntem trei generații care lucrează împreună, d-na Clinton s-a arătat mirată. „Cum adică trei generații? Și pe fetița asta mică, adică pe Cristina, o puneți la treabă?”, m-a întrebat ea râzând. „Da, bineînțeles, i-am răspuns, acesta este obiceiul în România” „, a mărturisit Adela Petre.

Care este visul maestrei țesăturilor din păr de capră? „Strănepoata mea are șapte ani, deja face mici carpețele și suntem pe cale să fim patru generații, de aceea sper să mai trăiesc, pentru ca să mi se spună „doamna Patru Generații” „, a mai spus Adela Petre.

Adela Petre s-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Creatoarea populară este membru al Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu, iar în 2015 a fost declarată ‘Tezaur Uman Viu’, de către UNESCO.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate