Corectarea problemelor de vedere este un aspect ignorat de foarte multe persoane, care ajung astfel la deteriorarea gravă a vederii şi leziuni la nivelul aparatului ocular. De cele mai multe ori, un simplu control de rutină la oftalmolog sau un test efectuat on line poate dezvălui sursa multor simptome pe care pacienţii le pot interpreta eronat.
Probleme cu vederea? Semne şi simptome
Mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi la apariţia unor simptome precum dureri de cap, ameţeli, dificultăţi de concentrare, stare de greaţă, confuzie sau vedere înceţoşată. Înainte de a merge către alte specialităţi medicale, un simplu consult oftalmologic poate fi răspunsul: aveţi nevoie de ochelari.
Testarea vederii ar trebui făcută în mod regulat, chiar dacă nu aveţi simptome specifice, pentru că acuitatea vizuală poate suferi modificări. Mai ales cei care utilizează calculatorul de multă vreme şi pe timp îndelungat trebuie să-şi verifice din ce în ce mai des vederea.
Copiii de peste de 3 ani pot fi testaţi la cererea medicului pediatru sau dacă părinţii constată că cei mici au dificultăţi de concentrare a privirii către un punct fix, se plâng de dureri de cap, fără alte simptome asociate, îşi duc mâna la ochi foarte des.
Atât pentru adulţi cât şi pentru copii este extrem de important de reţinut că un consult oftalmologic nu trebuie făcut altundeva decât la medicul oftalmolog. Cabinetele de optică medicală pot determina doar dioptriile şi natura lor, dar nu pot identifica afecţiuni oculare şi nu pot pune diagnostice. De aceea, este important să vă asiguraţi că examenul este efectuat de un medic oftalmolog.
Există şi teste on line pentru a vă da seama dacă aveţi nevoie de ochelari sau de lentile de contact, dar ele sunt doar orientative şi nu pot înlocui un diagnostic dat de medicul specialist.
Cum se fac testele on line?
Aceste teste sunt aproximativ similar cu panourile întâlnite în cabinetele oftalmologice, doar că trebuie să ţineţi cont că le efectuaţi pe calculator.
Pentru testarea vederii la distanţă, trebuie să vă stabiliţi la minim 2 m de monitor, în funcţie de dimensiunile ecranului.
Acoperiţi fiecare ochi, citind fiecare rând şi caracter cu celălalt. Citirea trebuie să se facă relaxat, fără a de deplasa de la distanţa recomandată şi fără efort.
Notaţi pe hârtie ceea ce vedeţi (interpretarea rândurilor), apoi confruntaţi rezultatul dvs cu cel real, de pe monitor.
Dacă nu puteţi citi perfect toate caracterele, trebuie să efectuaţi o programare la oftalmolog, atunci când condiţiile o vor permite.
Testarea vederii de apropiere
Distanţa faţă de monitor trebuie să fie de 35 de cm. Se acoperă din nou, fiecare ochi, şi se citesc toate rândurile şi caracterele de sus în jos. Persoanele care utilizează ochelari de citit trebuie să efectueze testul purtând ochelari, dar cu fiecare ochi acoperit. Astfel, vă puteţi da seama dacă dioptriile stabilite anterior s-au modificat între timp.
Sursa: csid.ro