SEMINTELE DE IN SUNT O SURSA IMPORTANTA DE VITAMINE SI MINERALE

by Cristian Dobre
Beneficiile semintelor de in sunt in primul rand pentru ca au un continut insemnat de grasimi de cea mai buna calitate, de fibre si antioxidanti. Exista studii are arata ca semintele de in au un rol foarte important in reducerea riscului aparitiei diabetului, a cancerului si a mai multor tipuri de boli cardiovasculare.   Pe lista de benefii ale semintelor de in pentru sanatate trebuie notat ca este o sursa de acizi Omega 3. Cei pe care ii contin semintele de in reduc nivelul colesterolului „rau”.

Acizii grasi Omega 3 contin acid alfa-linoleic, una dintre cele doua forme esentiale de acizi grasi pe care trebuie sa le aducem in organism prin alimentatie, pentru a putea produce alte tipuri de grasimi de care corpul are nevoie ca sa functioneze la parametri optimi, potrivit adevarul.ro.

Semintele de in mai au si calitatea ca au un continut important de fibre alimentare, care au rol esential in preventia bolilor cardiovasculare. Acestea patrund in organism si leaga moleculele de colesterol si il ajuta sa elimine o parte importanta dintre ele. Prin urmare, organismul mai absoarbe doar o mica parte colesterol.

Semintele de in sunt o sursa importanta si de vitamine si minerale: vitamina B1-0,2 mg (11% din necesarul zilnic); vitamina B3-0,3 mg (2% din necesarul zilnic); vitamina B5-0,1 mg (1% din necesarul zilnic), vitamina B9-8,9 micrograme (2% din necesarul zilnic), calciu-26,1 mg (3% din necesarul zilnic), fier-0,6 mg (3% din necesarul zilnic), magneziu-40,2 mg (10% din necesarul zilnic, fosfor-65,8 mg (7% din necesarul zilnic), potasiu-83,3 mg (2% din necesarul zilnic).   Semintele de in mai contin si lignina, o categorie de fitoestrogeni, care actioneaza asemanator cu estrogenii, hormonii sexuali feminini. Astfel, semintele de in vin si cu un aport antioxidant, cu aceste substante capabile sa neutralizeze o mare parte din radicalii liberi din organism. Semintele de in se numara printre cele mai bune surse de lignina (0,3 grame de lignina la 100 de grame de seminte).

Lignina confera semintelor de in calitatea de arme antitumorale. Mai multe studii au aratat ca lignina are proprietati antiangiogenice, adica opreste formarea de noi vase de sange la nivelul tumorilor canceroase existente.   Nutritionistii recomanda sa cumparam noi seminte de in si sa-l macinam, pentru ca ar trebui consumat proaspat. De asemenea, ulei din seminte de in nu are aceeasi compozitie cu efecte benefice.

In ceea ce priveste contraindicatiile, semintele de in nu ar trebui sa fie consumate in exces de femeile insarcinate, pentru ca are continut ridicat de estrogen. Nici persoanele cu obstructie intestinala nu ar trebui sa consume seminte de in, pentru ca ar putea tulbura suplimentar tranzitul intestinal, din cauza continutului crescut de fibre. De asemenea, mai pot aparea meteorismul intestinal, flatulenta, dureri abdominale, greata, constipatie sau diaree, balonari.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments