Semințele de chia reglează tranzitul intestinal

by Cristian Dobre

Semințe de chia: proprietăți și beneficii. Semințele de chia au devenit unul dintre cele mai utilizate alimente. În timp ce pot părea exotice, sunt foarte ușor de utilizat și sunt foarte bune pentru sănătate. De fapt, li se oferă multe virtuți datorită compoziției lor, așa că nu ezitați să le includeți în obiceiurile dvs. nutriționale!

Au particularitatea de a putea absorbi de până la 14 ori greutatea lor și de a se transforma într-un gel atunci când sunt înmuiate într-un lichid, ceea ce se numește mucilagiu.

Semințele de chia sunt reputate a fi un aliment de calitate superioară, mai bogate în omega 3 decât peștele gras și mai concentrate în potasiu decât bananele, printre altele.

Chia este un aliment foarte interesant, mai ales pentru vegetarieni. Conținutul de nutrienți precum proteine, fier sau magneziu este deosebit de important. Se spune că semințele de chia conțin aproape 23% proteine, inclusiv triptofanul, un aminoacid esențial pentru om.

Vitaminele și mineralele, sunt o sursă foarte bună de calciu, fier, dar și vitaminele A, B, C și E și flavonoide. De asemenea, sunt bogate în fibre solubile și insolubile până la 30-40%.

În cele din urmă, în special acizii grași sunt propuși de dieteticieni. Se spune că conțin aproape 30% lipide, inclusiv 15 până la 17% omega 3, sub formă de acid alfa-linolenic și 6 până la 8% omega 6, sub formă de acid gamma-linoleic.

Valoarea nutrițională a chia a atras treptat nutriționiștii, dar și oameni preocupați de dieta lor. Oferă acestei mici semințe proprietăți excepționale care o fac să merite clasificarea subalimentelor.

 

Numeroase studii extrag meritele, deoarece consumul regulat al acestor semințe este certificat benefic pentru sănătate, la diferite niveluri:

Reglarea tranzitului: conținutul ridicat de fibre din semințele de chia ajută la reglarea tranzitului intestinal și îl face un remediu natural pentru constipație. Fibra ajută, de asemenea, la ameliorarea persoanelor cu diverticuloză colonică.

Protecția împotriva tulburărilor cardiovasculare și îmbunătățirea tensiunii arteriale: bogată în omega-3, omega-6 și fibre, semințele de chia ajută la reducerea nivelului de trigliceride și contribuie astfel la prevenirea patologiilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială, diabet și colesterol ridicat.

Reglează zahărul din sânge: fibrele semințelor de chia ajută la încetinirea absorbției carbohidraților, ceea ce ajută la stabilizarea zahărului din sânge și la prevenirea creșterilor rapide ale nivelului de zahăr din sânge.

Acțiune de protecție pentru creier: Acizii grași polinesaturați pe care îi conțin, esențiali pentru oameni și care trebuie asigurați de alimente, promovează schimburile dintre neurotransmițătorii creierului și construcția membranelor celulare. Prin urmare, se pare că semințele de chia au un efect benefic asupra funcției creierului.

Consolidarea oaselor și a dinților

Consolidarea oaselor și a dinților: chia este o sursă bună de calciu și magneziu, dar și fosfor și proteine. Consumul semințelor sale contribuie la întărirea scheletului, reduce riscul de osteoporoză și dureri articulare inflamatorii.

Acțiune asupra calității somnului: semințele de chia sunt bogate în triptofan, ceea ce crește nivelul de serotonină și melatonină. Acestea promovează astfel o calitate mai bună a somnului.

Energizant natural: valoarea nutritivă a acestor semințe le face un aliment interesant pentru îmbunătățirea capacităților fizice. Bogăția sa în potasiu, carbohidrați și proteine, printre altele, permite să acționeze asupra rezistenței noastre și să se recupereze mai bine după exerciții fizice.

Acțiune pentru pierderea în greutate: este, fără îndoială, cea mai controversată proprietate privind semințele de chia. Cu siguranță nu este dovedit științific că te fac să slăbești, dar că ajută la pierderea în greutate. Ele au într-adevăr o acțiune de suprimare a apetitului (cum ar fi oțetul de cidru de mere sau grapefruit), datorită prezenței triptofanului, fibrelor și proteinelor. Prin urmare, reduc senzația de foame și limitează aportul caloric, în timp ce stabilizează nivelul de zahăr din sânge.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate