Sebastian Bulumac, primarul pe care Aradul l-a pierdut:
„Trebuie să recunosc că în ultimele zile am avut mai multe încercări de a scrie un text despre situația de la Filarmonică, dar de fiecare dată am renunțat după câteva rânduri. De ce? Dintr-un amestec de stări: tristețe, furie, deznădejde și poate și dintr-un sentiment de redundanță. După 15 ani de diferite experiențe și tangențe cu ceea ce a însemnat tipul de administrație din Arad, precum și echipa (oarecum e aceeași) de oameni ce o compun, nu mă surprinde intenția de a desființa o instituție simbol.
Bugetarea instituțiilor culturale de tradiție nu a fost niciodată pe placul fostului primar, care strâmba mereu din nas când își punea semnătura pe repartiția sumelor către Teatrul Clasic, Teatrul de Marionete (distrus între timp ca entitate juridică, deși e printre puținele care mai există în țară și chiar în Europa) și Filarmonica Arad. Impactul electoral e nesimnificativ și le-ar fi plăcut să redirecționeze aceste sume către actele de „cultură” veritabile organizate de Centrul Municipal de Cultură: festivaluri, zilele vecinilor, de fapt niște paranghelii. Văd că și actuala administrație a moștenit aceeași mentatitate și atitudine.
Momentul ales nu e întâmplător. Se profită de lipsa spectatorilor, imposibilitatea organizării unor proteste și e folosit ca pretext anul dificil în care fonduri consistente au mers către spitale. Am citit astăzi un mesaj meschin, o tentativa de justificare a viceprimarului Aradului, Lazăr Faur, care se folosește de un șantaj: vreți Filarmonică, atunci mărim impozitele. Nu știu ce ar mai putea mări deoarece impozitele în Arad au fost mereu la maximum, atât pentru firme cât și pentru persoane fizice.
I-aș sugera atât lui cât și colegilor să arunce o privire pe bugetul Centrului Municipal de Cultură (30 de angajați, aproape toți fără nicio legătură cu arta sau cultura dar aproape toți angajați „consilieri culturali superiori”) peste nepotismele și afacerile în familie de la Compania de Transport Public (își mai amintește cineva de licitația secretă de terenuri, făcută și cu complicitatea unui fost ziarist, devenit recent om de curte?) și CMCA.
Dacă s-ar pune problema reducerii bugetului de salarii la Filarmonică, nu orchestra (oricum incompletă de multă vreme) și corul ar trebui atinse. Primarul, la fel ca viceprimarul știu bine ce se întâmplă acolo și cum se sifonează fonduri cu oamenii agreați de partid, unii din ei aduși de fostul director, controversatul Alin Văcean și păstrați și de re-re-re-evaluatul Orban.
Să le dau o mână de ajutor în cazul în care au lacune de memorie:
– familia angajată la Filarmonică cu multiple sarcini pe hârtie (pompier, casier, poștaș) firma de transport a familiei ce există doar pentru a emite facturi către Filarmonică
– a doua familie din instituție, șeful de la resurse umane (magazioner inițial) cu soția adusă și ea ca să plimbe câinele pe mal; și aici există o firmă de familie, ce întreține pagina web a Filarmonicii, cu facturi emise lunar de 3.000-7.000 EUR; practic cu banii aceștia faci un site complex în fiecare lună
Aș putea continua inclusiv cu documente, dar cred că o poate face și presa dacă se străduiește puțin.
Din punct de vedere artistic orchestra arădeană e cea mai mică si ieftină instituție filarmonică din Uniunea Europeană. De exemplu Oradea si Satu Mare sunt la diferență enormă ca și componență și buget de salarii.
Mai jos puțină istorie care ar trebui să îi facă pe cei ce vor să distrugă simboluri sfinte ale Aradului să își ceară scuze public și să umble cu capul în pământ pe stradă:
1833 – se inființeaza Conservatorul din Arad, primul conservator de pe teritoriul actual al Romaniei si al șaselea din Europa.
1846-1879: la Arad concerteaza Franz Liszt, Johann Strauss (fiul) si Johannes Brahms
1913 – Se finalizeaza constructia cladirii Palatului Cultural din Arad, actual sediu al Filarmonicii de Stat Arad, proiect grandios al arhitectului aradean Ludovic Szántay
1931 – George Enescu a primit titlul de Cetatean de Onoare al Aradului, in cadrul unei festivități sustinute la Palatul Cultural. Marele maestru a fost iubit de publicul aradean, el concertand aici in repetate rânduri: în 1923, 1927, 1931, 1936, 1937, 1938, 1942 și 1943.
1948 – Se constituie Filarmonica de Stat din Arad. In scurt timp, Orchestrei Simfonice i se alatură un Cor Academic si o formatie de muzica populara. Din 1948, activitatea Filarmonicii este organizata în stagiuni de câte 10 luni”.
Facebook Comments