Seară de muzică franceză, la Cinematograful Arta Grădina de vară

by Dana B.

Joi 15 Iunie 2017 ora 19.00, Cinematograful Arta Grădina de vară

SEARĂ DE MUZICĂ FRANCEZĂ

Dirijor Cristian Neagu

Solist Bogdan Alexandru Costache

Program

Georges Bizet Arleziana Suitele nr. 1 şi 2

Maurice Ravel Tzigane / Bolero

 În caz de vreme nefavorabilă, concertul va avea loc în Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr. 19

 Pentru o seară de muzică franceză, una dintre cele mai rafinate și elitiste tematici ale artei sonore universale, Filarmonica alocă o săptămână specială de ateliere și oferă auditorilor în data de 15 Iunie 2017, o versiune open-air a unora dintre cele mai populare partituri de Georges Bizet și Maurice Ravel.

Plasată pentru prima oară în spațiul Grădinii de vară a Cinematografului Arta, str. Vasile Alecsandri nr.2, iar în caz de vreme nefavorabilă, în Sala Cercului Militar (B-dul Decebal nr. 19), audiția de Joi, de la ora 19.00, este girată de la pupitrul dirijoral de Cristian Neagu și de violonistul invitat, Bogdan Alexandru Costache.

Cele mai frumoase numere ale Arlezienei, decupaje ale muzicii de scenă realizate de Bizet ca suport al piesei lui Alphonse Daudet și răspândite în repertoriul orchestrelor din întreaga lume prin intermediul a două suite, sunt echivalate după pauză de succese ale primelor decenii ale secolului XX.

Scriitura savantă și plină de culoare a lui Bizet este împlinită prin aceea a lui Maurice Ravel, materializată acum în virtuozitatea uneia dintre lucrările de cotitură ale literaturii violonistice, intitulată în virtutea experienţelor acumulate şi a ideilor care au generat-o, Tzigane, precum și în uriaşa desfăşurare de energii şi ritmuri a celui mai celebru dans al repertoriului simfonic mondial, Boleroul.

 Născut în 1Martie 1964 la Timişoara, Cristian Neagu  a absolvit Liceul de muzică în 1982. Între 1983 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de muzică « Gheorghe Dima » din Cluj şi a obţinut diploma în muzicologie, după studii prealabile de vioară, pian, compoziţie şi dirijat orchestră.

A studiat dirijatul  cu maestrul Cristian Mandeal şi profesorul Constantin Bugeanu.

Participarea la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, în anul 1987, a marcat începutul unei activităţi prodigioase. În anii următori s-a bucurat de numeroase invitaţii la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România.

Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad.

Alături de orchestra simfonică a concertat în Italia şi Germania. A realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, iar în 1992 a apărut primul său disc.

În iunie 1992 Cristian Neagu a participat la cursurile organizate la Cluj de « Internationale Bachakademie » din Stuttgart, unde s-a perfecţionat  cu  maestrul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri renumite, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară  susţinute în anul următor de maestrul Helmuth Rilling la Stuttgart.

În 1995 a debutat  ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii ” George Enescu”  şi totodată cu spectacolul “Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.

Între 1992 şi 1999 Cristian Neagu a predat contrapunct la  Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.

Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de  Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri   Bucureşti  1996.

Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de 4 ani, ghidat de bunicul şi tatăl său, iar la vârsta de 7 ani şi-a făcut debutul ca solist cu Orchestra Filarmonicii Braşov.

În 2004 a devenit membru la ” Colegiul PRO ” Bucureşti, sub îndrumarea prestigioasei soprane Mariana Nicolesco şi a  violonistului Florin Croitoru, prilej care i-a oferit posibilitatea să susţină numeroase recitaluri în România.

Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Ilarion Ionescu Galaţi, la vârsta de 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu profesorul Valeriu Rogacev.

De-a lungul anilor a fost distins cu premii în peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale, printre care Marele Premiu şi Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Remember Enescu” (România), Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică ” Monterosa” -Kawai „(Italia), Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare “Paul Constantinescu” şi a ajuns în poziţia de finalist, la Jeunesses International Music Competition (România).

În anii de studii şi-a îmbogăţit repertoriul şi a susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania.

Bogdan Alexandru Costache a evoluat ca solist cu numeroase orchestre precum Filarmonica Braşov,  Filarmonica Arad, Royal Academy of London Orchestra, World Peace Philharmonic (Germania), Orchestra Operei Braşov,  Orchestra Sinfonia Bucureşti, Orchestra Internaţionala de Tineret, CEI  Youth ( Italia), sub conducerea unor dirijori eminenţi precum  Sir Colin Davis, Justus Frantz, Sabin Păutza, Ilarion Ionescu Galati,  Cristian Neagu, I.Curetti, Florin Totan, Nicolae Racu, Iulian Rusu, Traian Ichim, Cristian Oroşanu, Peter  Oscahnitzky.

Timp de patru ani a fost membru al Fundaţiei Române ” Remember Enescu ”, susţinând mai multe concerte şi recitaluri.

În perioada 2009 -2011 a fost concert-maestru al Orchestrei Internaţionale de Tineret CEI  Youth Orchestra (Italia), cu care a susţinut concerte în Europa.

În 2012 a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor român Remus Azoiţei. În prezent studiază la Facultatea de Muzică din Braşov, fiind concert-maestru al Filarmonicii Internaţionale “World Peace Philharmonic” (Hamburg) şi al celebrei “Philharmonie der Nationen” condusă de Justus Frantz.

Facebook Comments