Începând din luna ianuarie, Vasile Rus este noul şef serviciu al Şcolii Populare de Arte a Centrului Cultural Judeţean. Cine este acesta şi cu ce gânduri şi proiecte porneşte la drum aflăm din rândurile de mai jos.
Spuneţi-ne câteva cuvinte despre activitatea dumneavoastră de până acum.
Activez în domeniul muzical – artistic din anul 1990, ocupând diverse funcții: instrumentist, orchestrator, producător muzical, conducere muzicală și director tehnic. În anul 2006 am înființat orchestra Rapsodia, care are ca scop principal valorificarea și transmiterea folclorului tradițional zonal și național, unde am activat ca instrumentist, orchestrator și dirijor. În tot acest timp m-am înconjurat de oameni competenți în domeniu. Experiența pe care consider că am dobândit-o în timp, îmi va fi de folos pe viitor pentru ridicarea nivelului de performanță a Şcolii Populare de Arte Arad.
Ce proiecte aveţi pentru perioada următoare în ceea ce priveşte Şcoala Populară de Arte a Centrului Cultural Judeţean Arad?
În anul 2019 intenţionez renovarea spațiilor din subsolul Școlii Populare de Arte pentru crearea a patru clase de curs, achiziţionarea de instrumente muzicale şi promovarea, în şcolile municipiului Arad, proiectelor şi cursurilor Școlii Populare de Arte Arad, prin diverse evenimente susţinute de elevii Școlii, prin distribuirea de broşuri precum şi susţinerea unor concerte și spectacole în centrele de zi din Arad.
Ce cursuri oferă, în prezent, Școala Populară de Arte?
În acest moment la Şcoala Populară a Centrului Cultural Judeţean Arad se desăşoară 21 de discipline: muzică (canto clasic, canto muzică populară, canto muzică usoară); clasa de instrumente (pian, vioară, instrumente de suflat, initiere fanfară, baterie, acordeon, orga electronică, chitara clasică, chitara electrică); arte vizuale (design, design grafic computernizat, artă foto,teatru); arte plastice (pictură, pictură naivă și grafică) şi cursuri de teorie muzicală și istoria artei. Pe viitor aş dori să înființăm o nouă clasă de suflători – alămuri (instrumente de fanfară) la Arad, pe lângă clasa externă de la Buteni şi o orchestră de muzică populară formată din elevii Școlii Populare de Arte.
Ce evenimente se preconizează pentru anul 2019 în ceea ce priveşte Şcoala Populară de Arte?
Vom avea o serie de evenimente importante, unele de anvergură naţională, care deja au devenit tradiţie şi ne mândrim cu ele. Festivalul concurs interjudeţean de interpretare a muzicii uşoare ˝Pop Star˝, va avea loc în perioada 24 – 25 mai, la Teatrul de Marionete Arad. Aflat la cea de-a XXVIII-a ediţie, ne propunem în acest an să o aducem ca invitată pe solista Nicole Cherry. Având în vedere că intrarea va fi liberă, sperăm să avem parte de un public cât mai numeros, format din adolescenţi precum şi din cei care îndrăgesc muzica pop. Festivalul de interpretare muzicală pentru copii „Steluţa de cristal”, ediţia a X-a, va avea loc în data de 29 mai pe scena Teatrul de Vară a Centrului Cultural Judeţean Arad şi îşi propune să descopere şi să sprijine talentele muzicale cele mai tinere, familiarizându-le cu atmosfera de concurs, pregătindu-le pentru participarea la manifestări culturale de gen, naţionale şi interjudeţene, în mod special pentru Festivalul-concurs “POP STAR”. În acelaşi timp, manifestarea este menită să cultive preocuparea pentru repertoriul muzical de valoare al genului pop. ˝Zilele Școlii Populare de Arte˝ se vor desfăşura în luna iunie. Vor avea loc concerte ale claselor de muzică, spectacole de teatru susţinute de elevii clasei de actorie, seri dedicate muzicii clasice, pop-rock şi muzică populară, precum şi spectacole de balet. Un proiect în derulare este cursul de dans popular destinat instructorilor şi dansatorilor amatori din judetul Arad. Scopul principal al cursului constă în conservarea, protejarea si promovarea dansului popular si a culturii tradiționale zonale. Cursul va conține ore de predare și învățare a partiturilor coregrafice și muzical-ritmice, desfăşurat pe o perioadă de doi ani de zile. Ultimul eveniment, dar nu cel din urmă, pe care aş vrea să-l amintesc este Tabăra de vară pentru muzica de fanfară, care se va desfăşura la Buteni în perioada iulie-august a acestui an.