Revista Capital a publicat o amplă analiză care devoalează efectele ascunse ale scăderii TVA la alimente.
Pentru a putea să susțină această măsură, aplicată de la 1 iunie, Guvernul Ponta a fost forțat să facă tăieri întro zonă foarte periculoasă pentru dezvoltarea României, investițiile. Executivul nu și-a asumat declarat aceste tăieri, dar aceasta este concluzia la care au ajuns analiștii economici după ce au studiat cifrele din buget.
Analiza Capital arată că imediat după ce guvernul a anunţat că va reduce TVA, foarte mulţi au contestat măsura pe motiv că va reduce veniturile bugetului.
Este sau nu o măsură sustenabilă?
Preşedintele Klaus Iohannis, care în programul său electoral spunea că nivelul foarte mare al TVA este o invitaţie la fraudă, opoziţia politică, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au arătat că nu este o decizie sustenabilă.
Suma pe care statul nu o mai colectează din TVA ar fi prea mare și ar pune în pericol deficitul.
Deja, în execuţia bugetului pentru primele patru luni se înregistrează excedent de șase miliarde de lei, provenit atât din încasări mai mari din taxe, cât şi din rambursări mai mici de TVA şi cheltuieli în scădere. Din păcate, guvernul a tăiat din cheltuielile de investiții care au ajuns la un minim record, situându-se la jumătate, ca pondere în PIB, faţă de aceeaşi perioadă din 2013 şi 2012, potrivit datelor publicate de Finanțe, privind execuția bugetară.
Sursa: evz.ro