Ingrediente:
- 130 g orez
- 3 linguri pastă de roşii
- 1 frunză dafin
- 1 linguriţa cimbru uscat
- 1 morcov ras prin răzătoarea fină
- 1 felie mică ţelină rasă
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci champignon
- 300 ml suc de roşii
- 1 ceapă mare tocată fin
- boabe de piper
- 2 crenguţe de cimbru
- 75 ml ulei
- apă fiartă
- sare
- piper proaspăt măcinat
- 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt
- 1 praf oregano
- 2-3 linguri ulei
Mod de preparare:
Ceapa tocată mărunt se căleşte în 2-3 linguri de ulei până devine sticloasă. Apoi punem jumătate din morcovul ras şi le călim împreună încă un minut. Ciupercile tocate mărunt se pun peste ceapă şi morcov şi se călesc împreună până se înmoaie puţin.
Paşii următori pentru reţeta sarmale de post cu orez şi ciuperci. Se adaugă orezul spălat şi scurs, cimbrul, sare, piper şi pătrunjelul tocat mărunt. Se ţin pe foc încă 1-2 minute. Se ia frunza de varză şi în ea punem compoziţia de ciuperci şi orez. Se pune cam o lingură, astfel încăt să ne rămână 2 cm la un capăt şi la celălat al frunzei. Se rulează sarmaua şi se introduce capătul îngust înăuntru pentru ca sarmalele să nu se desfacă atunci când le fierbem.
Pe fundul oalei se pun câteva frunze de varză împreună cu restul de morcov ras şi telina rasă fin. Se amestecă sucul cu pasta de roşii şi se pune o treime din cantitate în oală peste varză. Apoi aşezăm sarmalele în oală. Peste ele punem crenguţe de cimbru şi puţin oregano. La final, se toarnă restul de suc de roşii, mai punem un strat de frunze de varză şi boabele de piper.
Se adaugă uleiul şi apa fierbinte până se acoperă aceste sarmale de post cu orez şi ciuperci. Se fierb în jur de jumătate de oră la foc mediu cu capacul pus. Trebuie să avem grijă să completăm cu apă când e nevoie. După jumătate de oră le dăm la cuptor pentru 50 de minute. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 200 grade Celsius. Se servesc calde
Sursa: click.ro