Află informații utile despre modul în care sârmă din oțel influențează industriile din întreaga lume și de ce este atât de importantă.
Utilizată în numeroase industrii (printre care se numără cea producătoare de automobile,
bunuri de consum sau construcții) sârma din oțel își dovedește importanța la nivel de calitate.
Produsele MetinvestHolding sunt prezente într-o multitudine de aplicații industriale, proprietățile de rezistență, respectarea standardelor calitative ISO, ASTM și DSTU conferindu-i tijelor din oțel laminat la cald o poziționare de top pe piețele de specialitate.
Cât de importantă este sârma din oțel pentru piața globală?
Cererea de tije confecționate din oțel laminat la rece este creștere, iar prognozele specialiștilor indică o creștere cu 4, 1% până în 2022. Aceștia consideră că piețele din America și Europa se vor confrunta cu o stagnare a cererii. În schimb, piețele din Asia, India și celelalte state vor contribui la creșterea de sârmă din oțel. La nivel de producători, cele mai importante state care folosesc acest tip de sârmă în procesul de producție a barelor din oțel, șuruburilor și a dispozitivelor pentru fixare sunt China, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan și India.
Trebuie remarcat faptul că sârma din oțel își găsește aplicabilitatea într-o varietate de domenii de activitate începând de la confecționarea pneurilor și arcurilor pentru mașini, dispozitivelor de tăiere, echipamentelor de tracțiune și până la edificarea unor construcțîi. Elementul care influențează folosirea sârmei într-un anumit domeniu este carbonul prezent în compoziție. În fapt, este vorba despre concentrația de carbon. De altfel, sârma din oțel poate fi clasificată pe baza acestui element în:
● Sârmă cu un conținut scăzut de carbon;
● Sârmă cu un conținut scăzut spre mediu de carbon;
● Sârmă cu un conținut mediu spre mare de carbon;
● Sârmă cu un conținut ridicat de carbon.
De exemplu, în cazul lucrărilor de căptușire și a celor de sudură este folosită sârma din oțel cu un conținut scăzut de carbon. La fel se întâmplă și în cazul industriei de prelucrare a masei lemnoase și în domeniul construcțiilor. În schimb, în industria auto, la confecționarea pneurilor sau în domeniul executării de lucrări de armare a produselor pe baza de cauciuc, este solicitată sârma din oțel cu un nivel foarte ridicat de carbon. Prezența carbonului în compoziția sârmei constituie un indicator al gradului de rezistență al produsului final.
Care sunt factorii care afectează calitatea tijelor din oțel?
Dacă în timpul procesului de producție printre factorii esențiali în privința calității se numără temperatura de reîncălzire, eficiența procesului de detartraj și operațiunea de finisare, contează foarte mult și condițiile de depozitare a sârmei. De exemplu, stocarea sub formă de mănunchi, într-o stare rigidă, îi permite sârmei să-și mențină nealterate proprietățile pentru mult timp. De asemenea, modul de manipulare poate avea un efect negativ asupra calității sârmei, această putând fi zgâriată, lovită, răsucită sau îndoită, ceea ce ii afectează rezistența pe termen îndelungat.
Un alt factor care afectează în mod cert calitatea sârmei din oțel este expunerea în condiții neprielnice în spațiile de depozitare. Calitatea produsului este afectată de ploaie, această acționând în timp ca factor dăunător prin crearea condițiilor propice apariției ruginii. Se poate întâmplă ca ventilația necorespunzătoare dintr-un spațiu să dăuneze pe termen lung stocului de sârmă din oțel. Un nivel crescut al umidității (> 60%) va avea drept rezultat favorizarea apariției ruginii.
Restabilirea calității poate fi realizată prin executarea unei reprocesări, dar un astfel de proces implică o creștere a prețului final al produsului. Importanța menținerii calității sârmei din oțel este în strânsă legătură cu domeniile de activitate în care își găsește aplicabilitatea. De exemplu, în cazul în care este folosită pentru armăturile din construcții, sârma care prezintă proprietăți afectate de diverși factori nu își va mai îndeplini așa cum trebuie rolul care i-a fost conferit. Acest lucru va conduce la afectarea întregii structuri, care, în timp, va deveni vulnerabilă la vibrații și alte șocuri, așa cum sunt undele seismice.
Sârma de oțel nu trebuie să prezinte urme de arsuri sau deformări în urma procesului de
producție. În cazul în care apar astfel de probleme, sârma va fi utilizată în alte scopuri. De asemena, nici micile bule sau găuri de pe suprafața sârmei nu permit utilizarea acesteia, deoarece nivelul de rezistență va fi unul scăzut. Trebuie menționat faptul că nerespectarea calității sârmei în timpul procedurilor de prelucrare va conduce la două opțiuni: neutilizarea produsului sau scăderea considerabilă a prețului acestuia. Așadar, sârma din oțel de calitate va face întotdeauna diferența, indiferent de domeniul în care va fi utilizată!