Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului în perioada 31 Martie-6 Aprilie 2014 s-a desfăşurat în parohia Cintei, protopopiatul Arad o săptămână duhovnicească statornicită potrivit tradiţiei locului.
Tema generală a acestei săptămâni s-a încadrat contextului propus spre meditaţie duhovnicească de către Sfântul Sinod asupra Tainei Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Euharistii, dar şi a cinstirii Sfinţilor Brâncoveni la 300 de ani de la martiriul lor(1714-2014).
Primul invitat al preotului şi al credincioşilor a fost Părintele Dionisie Ignat, duhovnicul Sfintei Mănăstiri Albac. În cuvântul de învăţătură s-a referit la paza gândurilor prin întoarcerea omului spre Dumnezeu având ca mijloc Sfânta Spovedanie şi unirea cu Hristos realizată prin Sfânta Euharistie. De asemenea tematica propusă a fost exemplificată prin numeroase sfaturi duhovniceşti adresate credincioşilor de toate vârstele.
În cea de-a doua seară a săptămânii duhovniceşti Pr. Prof. Constantin Rus de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a continuat seria meditaţiilor duhovniceşti supunând atenţiei aspectul smereniei şi al pocăinţei care propulsează credinciosul pe scara virtuţilor.
În cea de-a treia zi a săptămânii Pr. Prof. Codin Şimonca de la Seminarul Teologic Ortodox Arad s-a referit la ce însemnătatea Canonului celui Mare făcând referiri la Săptămâna Patimilor Mântuitorului. Cea de-a patra zi a săptămânii duhovniceşti l-a avut ca invitat pe Pr. Prof Nan Dacian de la Seminarul Teologic Ortodox Arad care în tema Pocăinţă şi conştiinţă a arătat că omul după o cercetare amănunţită a laturii sale interioare este chemat la mărturisirea păcatelor în Taina Sfintei Spovedanii.
În a cincea zi a săptămânii la denia Acatistului Bunei Vestiri Pr. Ilica Ciprian de la parohia vecină Sintea Mică a exemplificat însemnătatea acestui Acatist şi a prezentat spre meditaţie aspecte practice ale atitudinii omului faţă de Sfânta Spovedanie.
În cea de-a şasea zi Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural la Arhiepiscopia Aradului a supus spre meditaţie duhovnicească aspectul legat de urcuşul pe treptele spiritualităţii creştine prin Scara raiului şi perseverenţa credincioşilor în starea de pocăinţă care transformă omul în latura sa interioară făcându-l să caute mântuirea sufletului.
Săptămâna duhovnicească din parohia Cintei a fost încununată în Duminica a V-a a Sfântului Post al Păresimilor. La ceas de vecernie Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost întâmpinat de Pr. Paroh. Breda Nicu, după care a urmat slujba vecerniei alături de un mare număr de credincioşi.
Cuvântul de învăţătură al Întâistătătorului Eparhiei Aradului s-a referit la tema generală a săptămânii duhovniceşti din parohie având în vedere anul omagial 2014, an al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Euharistii, precum şi al cinstirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Înaltpreasfinţia Sa a arătat necesitatea şi importanţa mărturisirii păcatelor în viaţa credincioşilor care numai astfel pot deveni purtători de Hristos prin Euharistie. De asemenea Ierarhul a făcut referire la Sfântul Ioan Scărarul şi l-a Sfinta Maria Egipteanca, modele de urmat de credincioşi în această perioadă a Postului Păresimilor.
Totodată a făcut referire şi la slujbele speciale din săptămâna a V-a a Postului Mare caracterizată de Canonul cel Mare şi Denia Acatistului ce anticipează o altă slujbă specială din Post cea din Vinerea Mare, a Prohodului Domnului. Statornicia în credinţă şi apărarea valorilor ortodoxe au fost exemplificate de Înaltpreasfinţia Sa prin modelul martiriului Sfântului Constantin Brâncoveanu, al fiilor săi şi al sfetnicului său, îndemnând credincioşii să păzească cu sfinţenie virtuţile ortodoxe şi naţionale primite de la strămoşii noştri.
Menţionăm că săptămâna duhovnicească din parohia Cintei este organizată de Pr. Paroh Breda Nicu şi credincioşi de 13 ani consecutiv şi are menirea de a dinamiza viaţa pastoral-misionară a parohiei în contextul actual.