Adunarea Generală ordinară a Federației Române de Atletism (FRA) a aprobat prin vot data de 21 octombrie 2016 pentru o adunare extraordinară de alegeri, la care actualul președinte Ion Sandu nu va mai candida pentru un nou mandat.
Ion Sandu, 55 ani, a fost ales președinte al FRA în aprilie 2013, când a învins-o în cursă directă pe Gabriela Szabo. El și-a explicat decizia prin faptul că vrea să se dedice afacerilor sale din domeniul construcțiilor, dar a precizat că va ajuta în continuare atletismul.
”Ceea ce mi-am propus în viitor nu îmi mai permite ca și timp să continui și la FRA. Voi fi alături de federația de atletism, nu sunt supărat pe federație. Cred că am făcut lucruri bune, dar sunt și lucruri pe care nu am reușit să le fac. Sper ca noua conducere a federației să facă mai multe lucruri bune și dacă vor avea succese voi fi alături de ei, din punct de vedere al sponsorului. Am o companie de construcții, este în top în România și îmi este foarte greu să fac două lucruri”, a declarat Ion Sandu pentru AGERPRES, după adunarea generală a FRA de joi.
Ion Sandu a subliniat că în afară de afaceri nu există un alt motiv al retragerii sale la finalul acestui an și opinează că rezultatele din acest an arată potențialul adevărat al atletismului românesc.
”Eu sunt român, îmi iubesc țara, iubesc atletismul, pentru că am fost practicant de atletism și în ideea asta vreau să înlătur orice speculație. Voi fi alături de atletism, de sportul românesc și cum am ajutat până am fost președintele federației voi ajuta și în continuare. Tot timpul este loc de mai bine, și în plan sportiv și în plan material. Este foarte greu să schimbi mentalitatea oamenilor. Cred că eu am reușit să schimb mentalitatea la unii antrenori, la unii atleți, iar faptul că s-au luat medalii anul acesta, în iarnă, la Mondialele de seniori și Cupa Europei de aruncări, face diferența cu anul dinainte de a fi ales președinte, când nu s-a luat nimic. Asta se poate compara. Ca și perspective, pot spune că sportul românesc are un potențial extraordinar, cred că ar trebui umblat mai mult la motivarea antrenorilor, și implicit a sportivilor. Cu salariile pe care le primesc unii antrenori care vor să facă performanță nu se poate trăi din banii respectivi. Cum poți să faci mare performanță cu un om flămând, este imposibil”, a precizat Ion Sandu.
Președintele FRA a spus în cadrul adunării generale că atletismul are cei mai mulți sportivi calificați la Olimpiada de la Rio, 16 care și-au îndeplinit deja baremul, dar în săptămânile viitoare acest număr poate ajunge la 28-30.
Ion Sandu a adăugat că lucrează la un plan de reorganizare al atletismului, pe care îl va supune votului viitoarei adunări generale: ”’Părerea mea este că banii ar cam ajunge, dar ar trebui o reorganizare totală. La adunarea viitoare le voi face o propunere privind viitorul și organizarea pentru că sunt 2 aspecte. Să atragem cât mai mulți copii și tineri spre atletism, iar cei care se ocupă de marea performanță și de pregătirea lor să poată trăi din această activitate”.
Complexul Iolanda Balaș Soter a fost predat către MTS, care apoi va fi preluat de Compania Națională de Investiții pentru efectuarea lucrărilor programate să înceapă din această toamnă și se vor încheia în 2018.
”Pista de atletism va avea 8 culoare, cu altă formă a turnantelor, pentru a putea fi omologată și a ține competiții de nivel internaționale pe acest stadion. Va fi și o sală de atletism, și de alte evenimente, dar primordial va fi atletismul, cu 2.200 locuri, cu 6 culoare, cu pistă de încălzire, tot ce presupune o sală multifuncțională. Dar repet, pe timpul iernii sala va fi total la dispoziția atletismului. Tribuna, care este începută, va avea 80 spații de cazare, spații de refacere și alimentație”, a precizat Ion Sandu.
Sursă: AGERPRES