In luna august 2016, salariul mediu net a fost de 2076 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 2 lei, potrivit unui comunicat de vineri al Institutului National de Statistica. Salariile cele mai mari s-au inregistrat in IT&C (5464 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1261 lei). „Scaderile salariale fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iulie de premii ocazionale, drepturi in natura, ajutoare banesti s.a. De asemenea, scaderile au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu salarii mici in unele activitati economice”, spun oficialii INS.
Cele mai semnificative scaderi ale salariului net din august, fata de iulie 2016 au fost in:
- cu 9,8% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
- intre 7,0% si 9,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
- intre 2,5% si 4,5% in tabacirea si finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), alte activitati industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, hoteluri si restaurante.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 19,3% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 16,4% in extractia carbunelui superior si inferior;
- intre 3,0% si 8,5% in tranzactii imobiliare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica;
- intre 1,5% si 2,5% in transporturi aeriene, telecomunicatii, activitati de editare.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+5,3%), administratie publica (+3,1%), respectiv in invatamant (+2,8%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice.
Sursa: hotnews.ro