Într-o atmosferă de iarnă autentică, cu ploaie rece, vânt și o temperatură la limita înghețului, totul pe un teren execrabil și îmbibat cu apă (a plouat ca de obicei și în… vestiare și sala de forță), UTA avea întâlnire cu istoria în această seară pe Arena Francisc Neuman. După 57 de ani, roș-albii se puteau califica într-o semifinală de Cupa României chiar la Arad, în fața propriilor suporteri. Iar moralul era bun după victoria de sâmbătă, cu Universitatea Cluj, din play-out-ul Superligii. Balint a făcut cam ce a promis în disputa cu FCU Craiova, aruncând în luptă aproape echipa standard, semn că UTA pune mare preț pe istorie și tradiție, dar mai ales pe respectul față de club și culori. Deși e la retrogradare în campionat, UTA nu a dat cu piciorul unei șanse mari și rare, de a bifa până la urmă o performanță istorică și de a visa în continuare la trofeu. În schimb, Nicolo Napoli a surprins, lăsând pe bancă jucători importanți, precum Bauza, Chițu sau Bahassa, pe care însă i-a introdus în teren după pauză. Meciul a început într-o notă de echilibru, cele două echipe tatonându-se pe un gazon greu, în care se ajungea cu dificultate la poartă. Totuși, oltenii au avut mai mult mingea în primul sfert de oră, dar Kucher a avut emoții doar la o lovitură liberă de la 17 metri, mingea trimisă de Mascarenhas fiind respinsă cu capul de Cascini. Chiar la prima zvâcnire pe contraatac, UTA a și marcat după o pasă filtrantă excelentă a lui Ubbink, Postolachi învingându-l pe Gurău cu un șut de la 13 metri printre picioarele portarului oaspeților. Craiova putea egala la faza imediat următoare, Batha blocând în extremis în fața lui Albu.
Postolachi, omul providențial pentru UTA! Basarabeanul califică Aradul în semifinale
Din minutul 20 s-a jucat cumva confuz, ambele echipe având câteva situații la poartă, dar nu ocazii mari, Șteau și Ubbink, respectiv Blănuță. În prelungirile primei reprize s-a consemnat o fază importantă: Asamoah a intrat cu talpa la Batha, Horațiu Feșnic a acordat lovitură liberă dar nu și al doilea galben pentru jucătorul Craiovei, deși avem sistem VAR și în Cupă! UTA a început mai bine partea a doua, Postolachi și Ubbink l-au încercat pe Gurău cu două șuturi, însă portarul Universității a fost la post. Oltenii au fost și ei aproape de gol prin Ganea, mingea lovită cu capul din zece metri de atacantul alb-albaștrilor fiind reținută de Kucher. Anton a prins apoi un șut violent de la 23 de metri, minge boxată de Gurău. Balint și Napoli au apelat la schimbări și jucătorii veniți de pe bancă din tabăra oaspeților au adus un plus mai mare decât cei ai arădenilor. Era minutul 72, când UTA a tremurat la mingea trimisă cu capul din opti metri de Huyghebaert, care a lovit transversala. Ultimul sfert de oră a fost dominat clar de oaspeți, care au atacat cu fundașii la mijloc. Utiștii s-au apărat însă atent și au jucat la sacrificiu, apărând fiecare metru de teren, iar ocaziile mari au lipsit la poarta lui Kucher.
Roș-albii își află mâine seară ultima adversară din drumul spre marea finală!
Tehnicii jucători ai Craiovei s-au descurcat greu în condițiile date, terenul fiind un aliat de nădejde al roș-albilor. Pe fondul susținerii venite în special din peluză, UTA a rezistat fără mari emoții până la final. Mai mult, Otele a irosit o șansă uriașă de a închide conturile în minutul 90, atunci când Rareș Pop a făcut o cursă excelentă de la mijlocul terenului, i-a pus mingea pe tavă nigerianului, care singur cu Gurău a tras puțin pe lângă poartă. S-a terminat 1-0 și utiștii au șters praful de pe cartea de istorie a Bătrânei Doamne, au deschis-o și au semnat o pagină frumoasă, cu un rezultat cu care se mai revanșează față de fani pentru evoluția slabă din campionat. UTA se califică după 57 de ani în careul de ași al Cupei României, iar până la marea finală e doar un pas! Clubul de pe Mureș are în palmares două Cupe, în 1948 și 1953 și a jucat semifinală ultima oară în 1966! Arădenii vor întâlni în semifinalele competiției KO, în deplasare, învingătoarea duelului din sferturi dintre FC Hermannstadt și Universitatea Cluj. A fost primul sfert de finală din Cupa României Betano, celelalte fiind: AFC Hermannstadt – Universitatea Cluj (miercuri, 5 aprilie, ora 19:00), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – CS Mioveni (joi, 6 aprilie, ora 18:00) și CFR Cluj – FC Argeș (joi, 6 aprilie, ora 21:00).
Formații:
UTA: Kucher – Vukcevic, Chindriș (74 Hoxhallari), Benga, Roger – Batha, Cascini (61 Anton) – Postolachi (61 Otele), Ubbink, Șteau (46 Rareș Pop) – Milosevic (46 Keseru).
Craiova: Gurău – Negru, Henriques, Duarte, Huyghebaert – D.Albu, Asamoah – Mascarenhas (58 Chițu), Ganea (65 Sidibe), Jibril (58 Bauza) – Blănuță (46 Bahassa).
Arbitri: Horațiu Feșnic – Alexandru Cerei (ambii din Cluj), Mihai Marica (Bistrița). Rezervă: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș).
Camera VAR: Szabolcs Kovasc (Carei), Ferencz Tunyogi (Zalău).
Observator de arbitri: Octavian Șovre (Oradea)
Delegat de joc: Dragoș Ionescu (București).