Armata Rusă a înregistrat un avans record în Ucraina, ocupând 478 km pătrați doar în luna octombrie, aproape cât întreaga extindere teritorială obținută pe parcursul anului trecut. Aceasta reprezintă cea mai mare expansiune de la începutul războiului, conform datelor publicate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și analizate de AFP.
În estul Ucrainei, trupele rusești au realizat progrese majore, mai ales în jurul orașului strategic Pokrovsk, un important nod logistic. Aproximativ două treimi din suprafața ocupată se află în regiunea Donețk, iar armata rusă se apropie de oraș atât din sud, cât și din est. De asemenea, armata rusă a recâștigat teren în zona Kupiansk, un alt punct strategic din nord, controlat temporar de Ucraina în 2022.
Aceste câștiguri teritoriale subliniază provocările armatei ucrainene în fața unei forțe ruse mai numeroase și mai bine echipate. De la începutul anului, Rusia a ocupat peste 2.660 km pătrați în Ucraina – o suprafață mai mare decât zona urbană a Moscovei. În total, Rusia controlează, inclusiv Crimeea și Donbasul, aproximativ 18,2% din teritoriul ucrainean.
Potrivit secretarului general al NATO, Mark Rutte, Coreea de Nord a desfășurat trupe în regiunea rusă Kursk, degrevând trupele ruse de anumite misiuni defensive. Această cooperare militară dintre Rusia și Coreea de Nord a fost calificată de oficialii NATO drept o amenințare pentru securitatea globală.
Cu toate acestea, costul ofensivei pentru Rusia rămâne ridicat. Într-o singură zi, pe 27 octombrie, armata ucraineană a raportat pierderi rusești semnificative, cu 1.680 de soldați, 7 tancuri, 40 de vehicule blindate și alte echipamente de luptă. Deși ritmul actual de avans al Rusiei este ridicat, costurile mari ar putea limita durabilitatea acestei strategii.
În timp ce forțele ruse se extind pe front, economia internă a Rusiei începe să resimtă efortul de război. Banca Centrală a Rusiei avertizează că economia este în pericol de „supraîncălzire”, din cauza creșterii cheltuielilor militare și a deficitului de forță de muncă. Pentru a atrage noi recruți, autoritățile oferă bonusuri semnificative la înrolare, exercitând o presiune suplimentară asupra economiei.
Pe fondul sancțiunilor internaționale și al politicilor stricte de migrație, criza forței de muncă din Rusia continuă să se amplifice. C6 Washington Post notează că presiunea economică ar putea limita capacitatea lui Vladimir Putin de a continua războiul pe termen lung, forțând Kremlinul să ia decizii strategice dificile privind finanțarea efortului de război.
Deși Rusia a înregistrat succese majore în Ucraina, aceste câștiguri vin cu un cost ridicat. În timp ce sprijinul din partea Coreei de Nord oferă o mână de ajutor temporară, presiunile economice interne și pierderile continue ar putea limita rezistența regimului lui Putin și sustenabilitatea ofensivei în Ucraina, scrie tvrinfo.ro.
Rusia controlează aproape 20 la sută din teritoriul ucrainean
Facebook Comments