Rozmarinul și problemele digestive

by Cristian Dobre

Rozmarinul este mai mult decât un condiment aromat care are dă un gust deosebit mâncărurilor. Această plantă, care-şi păstrează verdeaţa şi peste iarnă, este folosită de sute de ani în ameliorarea problemelor ficatului şi stomacului, stimularea sistemului imunitar şi alinarea durerilor.

Pentru întrebuinţări medicinale, se recoltează frunzele, în formă de lance. Se usucă la umbră, în strat subţire, în încăperi bine aerisite şi răcoroase. Se depozitează în pungi de hârtie, în locuri ferite de lumină şi de umiditate excesivă. Frunzele de rozmarin au în compoziţie ulei esenţial (în proporţie de 12%), camfor, cineol, tanin, acid rozmarinic.

Ameliorează problemele digestive

Datorită proprietăţilor sale antispasmotice, tinctura de rozmarin este recomandată în probleme ale sistemului digestiv, printre care balonare, colici abdominale, meteorism, flatulenţă, diaree, colon iritabil. Se administrează câte 30 de picături de tinctură de rozmarin, de 3 ori pe zi, timp de o lună, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele. Scapi de aceste probleme şi dacă iei câte un vârf de linguriţă de pulbere de rozmarin, cu puţină miere, înainte de fiecare masă.

Excelent detoxifiant hepatic

Fiind cunoscut pentru efectele sale coleretice (creşte cantitatea de bilă secretă de ficat) şi hepato-protectoare, ceaiul de rozmarin este recomandat pentru sănătatea ficatului. Mai mult, antioxidanţii care se găsesc în rozmarin ajută la prevenirea leziunilor hepatice acute şi au un rol benefic în detoxificarea organismului. Se consumă 3 căni de infuzie pe zi, în cure de 3 – 4 săptămâni.

Reduce stresul

Stilul de viaţă haotic şi problemele de zi cu zi îşi pun amprenta asupra stării noastre de sănătate. Şi, aparent, suntem mai stresaţi decât părinţii şi bunicii noştri, atrag atenţia medicii. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Meikai, Japonia, uleiul de rozmarin influenţează nivelul cortizonului (hormonul stresului). Asta demonstrează că planta protejează organismul împotriva bolilor cronice apărute din cauza stresului oxidativ. Datorită acidului rozmarinic din compoziţia sa, infuzia de rozmarin are efecte antioxidante şi antidepresive, fiind utilă în lupta cu stresul şi anxietatea, crescând nivelul de toleranţă şi având un efect calmant.

Are proprietăţi antiîmbătrânire

Această plantă veşnic verde nu doar că îmbunătăţeşte memoria cognitivă, ci combate îmbătrânirea prematură. Rozmarinul redă elasticitatea pielii, estompând petele maronii de pe faţă şi mâini, care apar odată cu înaintarea în vârstă. Ceaiul de rozmarin este de folos în dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice, streptococice şi fungice cronicizate. Mai mult, infuzia este eficientă în acnee şi în estomparea ridurilor şi liniilor fine. În cazul bolilor dermatologice, se administrează câte 3 căni de ceai de rozmarin pe zi. Dacă vrei să scapi de liniile fine şi de petele pigmentare, aplică zilnic, seara, înainte de culcare, ulei terapeutic de rozmarin. Întinde-l prin mişcări circulare, până pătrunde bine în piele.

Combate mătreaţa

Ceaiul de rozmarin este o soluţie la-ndemână pentru cei care se confruntă cu căderea părului. Stimulează circulaţia sângelui la rădăcina firelor de păr, sporind creşterea podoabei capilare. Clătirea părului cu ceai de rozmarin mai rezolvă şi alte probleme ale părului, cum sunt mătreaţa, căderea sau subţierea şuviţelor.

Cum obţii remediile

Pulberea: macină cu o râşniţă de cafea 1 mână de frunze uscate de rozmarin. Depozitează pulberea obţinută în vase închise ermetic.

Infuzia: toarnă peste 2 linguri de frunze de rozmarin uscate şi mărunţite 250 ml de apă clocotită. Ţine amestecul la infuzat 30 de minute, după care filtrează-l.

Tinctura: 1 lingură de frunze de rozmarin uscate şi tocate se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar de 90 de grade. Se lasă amestecul la plămădit 10 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care soluţia se lasă la decantat în frigider, 6 zile. După aceea, se toarnă partea limpede în alt vas şi se depozitează în flacoane de sticlă. Tinctura poate fi folosită 2 ani de la data preparării.

Oţetul medicinal: în 500 ml de oţet de vin se pun 20 g frunze uscate de rozmarin. Amestecul se ţine la macerat. După 10 zile, se trece prin tifon şi se depozitează în flacoane din sticlă, închise la culoare.

Uleiul terapeutic: 10 g de frunze uscate şi măcinate de rozmarin se fierb în 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de aburi, într-un vas de sticlă. Preparatul se lasă la răcit, iar după 2 zile, se strecoară prin tifon. Se păstrează în sticluţe cu capac.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments