Dacă vi se pare că staţi la serviciu o viaţă, trebuie să ştiţi că românii muncesc cu opt ani mai puţin decât suedezii, care sunt campionii Uniunii Europene la vechimea in muncă. La noi, angajaţii lucrează, în medie, 33 de ani. E adevărat însă că tot la noi sunt mulţi cei care şi după ce ies la pensie îşi mai caută ceva de lucru, ca să aibă din ce trăi decent.
Mulţi români spun că ar renunţa la serviciu mult mai devreme de vârsta pensionării dacă situaţia financiară le-ar permite.
„Lucrez la freelancer în arhitectură şi pot să spun că o fac de plăcere şi dacă s-ar putea până la bătrâneţe să fac acelaşi lucru aş face-o de plăcere!”
„Cât îmi permite sănătatea, deci clar – atât cât eşti activ e bine”.
O mare problemă a retragerii din activitate sunt banii. Un pensionar din România primeşte, în medie, 200 de euro pe lună, de cinci ori mai puţin faţă de un francez.
În toate statele europene, bărbaţii rămân în câmpul muncii mai mult decât femeile. Asta se întâmplă şi în România.
În ultimii 10 ani, durata medie a vieţii profesionale a crescut mai rapid pentru bărbaţi decât pentru femei. Pentru domni, media s-a mărit cu aproape 2 ani faţă de 1 an în cazul doamnelor.
Statistica arată că românii lucrează puţin peste trei decenii. Vecinii unguri şi bulgari sunt destul de aproape de noi, cu o medie de circa 32 de ani. Extremele sunt suedezii, cu peste 41 de ani şi italienii – 30 de ani şi jumătate.
Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania: „Spaniolii au avut întotdeauna faima unui popor care a muncit mai puţin şi s-a odihnit mai mult în celebrele deja sieste. Aderarea la Uniunea Europeană a schimbat ceva din aceste obiceiuri, numărul orelor săptămânale a crescut, iar numărul pauzelor a scăzut. Conform datelor Eurostat din 2005 şi până acum, spaniolii au trebuit să muncească cu 5 ani mai mult decât înainte pentru a putea ieşi la pensie”.
Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa: „Pe durata vieţii lor, francezii muncesc în medie cu două ore mai mult decât o făceau în urmă cu 10 ani, astfel că, un locuitor din Hexagon ajunge la 34,9 ani petrecuţi la serviciu. Acest număr nu îi plasează însă printre fruntaşii Europei, ba chiar sub media ţărilor Uniunii de 35,4 de ani de muncă”.
În România, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbaţi şi 63 de ani la femei. Sunt peste 5,2 milioane de pensionari. Alte state europene precum Suedia, Franţa şi Portugalia au vârste de pensionare de 67 de ani şi chiar peste această vârstă.
Sursa: digi24.ro