Cetățenii care își fac asigurări de viață vor fi raportați la ANAF de către firmele de asigurare, începând din 2025, potrivit HotNews.ro. Mulți români care primesc amenzi de circulație în străinătate nu le plătesc, iar autoritățile locale și-au pus întrebarea dacă nu cumva aceștia au asigurări de viață. Deși codul civil românesc interzice poprirea pe asigurările de viață, acestea intră într-un cont bancar, așa că ANAF poate impune poprire. „Prin intermediul platformei EU Pilot, Comisia Europeană a solicitat României informații referitoare la punerea în aplicare a art.51 din Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, fiind deschis Dosarul EU Pilot EUP(2023)10407”, a explicat Ministerul Finanțelor.
Mai precis, Comisia Europeană a solicitat clarificări cu privire la accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare și la posibilitatea furnizării unor astfel de informații care ar putea să facă obiectul asistenței la recuperare, explică HotNews.ro.
Dacă solicitările Comisiei nu sunt gestionate adecvat, s-ar putea ajunge la o procedură de infrigement, avertizează Ministerul Finanțelor.
Noul mecanism intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025, iar prima raportare va fi făcută la finalul primului semestru. Ministerul Finanțelor a explicat că raportarea este „semestrială astfel încât să nu fie reglementatã o sarcină administrativă excesivă pe seama adresanților normei juridice”.
În cel mult 60 de zile de la norma primară, președinții ANAF și ASF vor emite un ordin comun prin care vor fi stabilite tipurile de asigurări de viață și alte produse financiare care fac obiectul obligației de raportare, conținutul informațiilor, formularul utilizat de entitățile raportoare și termenele limitã ale raportării.
„Opțiunea, atât a ordinului comun cât și a termenului de 60 de zile în interiorul căruia acesta urmează să fie emis, a avut în vedere identificarea cât mai clară alături de autoritatea de reglementare în domeniu, a tipurilor de produse financiare care să facă obiectul obligației raportării din perspectiva posibilității ulterioare a executării acestora, ținând seama de faptul că nu toate aceste produse pot face obiectul executării silite”, a precizat Ministerul Finanțelor.
Românii cu asigurări de viață vor fi raportați la ANAF
Facebook Comments