România are pe listă, în prezent, 16 proceduri de infringement pe domeniul mediului, dintre care două, care se referă la netranspunerea în legislație a acquis-ului de mediu, sunt deja rezolvate, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
‘În prezent, sunt în derulare 16 proceduri de infringement în domeniul mediului, dintre care 6 se referă la netranspunerea sau transpunerea necorespunzătoare a acquis-ului de mediu, iar 10 proceduri privesc incompatibilitatea normelor juridice naționale cu legislația Uniunii Europene sau aplicarea incorectă a dreptului UE. Pentru clasarea cât mai urgentă a procedurilor care se referă la transpunerea acquis-ului de mediu, s-au constituit grupuri de lucru, au fost organizate consultări cu reprezentanții celorlalte autorități publice centrale, precum și ai asociațiilor profesionale interesate, ONG-uri, inclusiv consultări ale publicului. În acest mod a fost accelerată procedura de elaborare și aprobare a legislației naționale, asigurându-se totodată consultarea tuturor celor interesați și transparența actului decizional. În urma acestui proces, în prezent, din cele 6 proceduri declanșate pentru netranspunere, două sunt deja rezolvate și încă una urmează să fie clasată în perioada imediat următoare, prin publicarea actului normativ în Monitorul Oficial al României’, a afirmat Pașca Palmer.
Ministrul Mediului a menționat, totodată, că, în privința celor 10 infringementuri declanșate pentru aplicarea incorectă a legislației, au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea calității actelor de reglementare.
‘În ceea ce privește cele 10 proceduri declanșate pentru aplicarea incorectă a legislației, au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea calității actelor de reglementare, întărirea controlului modului de aplicare a legislației atât prin realizarea de controale periodice, planificate, cât și inopinate, consolidarea capacității instituționale, și mă refer în special la înființarea recentă a Gărzilor Forestiere, mărirea cuantumului amenzilor. Din păcate, atât legea Gărzilor Forestiere, cât și cea referitoare la contravențiile din sectorul silvic stau, de luni bune, în Parlament, fără să observăm vreo evoluție’, a subliniat Cristiana Pașca Palmer.
Potrivit datelor MMAP, România avea, la finele anului 2014, un număr de 28 de proceduri de infringement, dintre care 19 fuseseră clasate un an mai târziu.
Sursa: agerpres.ro