Mai sunt doar patru luni până când tone de deşeuri periculoase şi substanţe chimice vor putea intra în România de pe întregul teritoriu al Uniunii Europene.
Garda de Mediu vrea să monitorizeze intrarea lor în ţară printr-o aplicaţie informatică. Fiecare producător de deşeuri periculoase va trebui să se înscrie pe această platformă şi să raporteze cantităţile de deşeuri generate, tipul acestora şi traseul lor.
În prezent, Garda de Mediu face doar controale periodice, iar aceste deşeuri pot ajunge direct la gropile de gunoi din ţară. O afacere bănoasă pe care nici taxa care va fi impusă din 2016 nu garantează că o va opri.
La groapa de gunoi de la Glina intră şi ies aproape zece maşini încărcate ce deşeuri pe minut. Ce transportă în containere este greu de ştiut. Secretul este mai bine păzit decât rezerva Băncii Naţionale.
Pentru a controla cantităţile şi tipul deşeurilor care vor intra de anul viitor în ţară şi pentru a evita ca ele să ajungă la gropile de gunoi din România, Garda de Mediu va avea la dispoziţie o aplicaţie de peste un milion de euro. Fondurile au venit de la norvegieni.
În principal, vor fi monitorizate transporturile de deşeuri periculoase şi substanţe chimice.
Au fost cazuri în care comisarii de mediu au găsit butoaie cu substanţe periculoase abandonate la o groapă de gunoi menajer sau alte deşeuri periculoase lăsate pe câmp sau aruncate în apă. Chiar şi Capitala a stat pe un morman de deşeuri medicale.
Unde ajung astfel de deşeuri medicale este greu de spus. Iar groapa de gunoi de lângă Bucureşti este atât de mare încât poate înghiţi orice.
Din 2016, la gropile de gunoi se va plăti o taxă pentru depozitare de 80 de lei pe tonă. La jumătate faţă de cât se plăteşte în Ungaria, 34 de euro pe tonă.
Sursa: antena3.ro