România pare a fi o ţară de tineri zilieri. Asta arată datele celei mai recente analize economice. De asemenea, în România se înregistrează cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din Europa. Despre dificultatea de a intra pe piaţa muncii, precum şi despre motivele pentru care tinerii evită locurile de muncă full-time a vorbit pentru antena3.ro sociologul Dan Petre.
„Este o combinație de trei factori. Este vorba despre economie. Tipul de economie favorizează apariția unor astfel de locuri de muncă, în special în construcții. Pe de altă parte vorbim de mentalități. Spre deosebire de alte ţări în care tinerii pleacă de acasă mai devreme şi sunt nevoiți să îşi găsească un loc de muncă pentru a se întrețină. Ultimul element este educația. În România, sistemul de integrare a tinerilor imediat după ce termină școala în economie nu este la fel de dezvoltat ca în alte ţări. Ne confruntăm cu celebra expresie de la ofertele de angajare: minim doi ani de experienţă. De aceea, tinerilor, care nu au această experiență, le este foarte greu să intre pe piaţa muncii.
Teoria spune că cel mai puternic factor este configurația economiei şi tipurile de job care sunt disponibile într-o mai mare măsura în ţara respectivă”, a declarat Dan Petre, sociolog.
România, ţara cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din Europa
Facebook Comments