România se află pe locul patru în topul ţărilor cu cel mai mic consum, cu 30 de procente mai mic faţă de media UE, clasându-se înaintea Ungariei, Croaţiei şi Bulgariei, arată un raport publicat marţi de Eurostat.
În România, consumul individual efectiv – indicator care arată bunăstarea gospodăriilor, măsurat în funcţie de standardele puterii de cumpărare – este de 68% din media europeană, fiind urmat de Ungaria cu 63%, Croaţia cu 61% şi Bulgaria cu 55%, arată datele Eurostat.
Cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană a fost înregistrat în Luxemburg, cu 30% peste medie, iar Germania şi Austria s-au situat cu aproximativ 20% peste medie, urmate de Regatul Unit, Finlanda, Belgia, Danemarca, Ţările de Jos, Franţa şi Suedia, care au înregistrat niveluri între 9 şi 14% peste media UE.
Consumul individual efectiv pe cap de locuitor pentru 12 state membre se situează între media UE şi 25% mai mică. În Italia, Irlanda şi Cipru, nivelurile au fost de 10% sau mai puţin sub media UE, în timp ce ţări precum Spania, Lituania, Portugalia sau Republica Cehă au fost cu între 10% şi 20% mai mici decât media UE, iar Malta, Grecia, Slovenia, Polonia şi Slovacia au avut între 20% şi 25% sub media Europeană.
Potrivit Eurostat, consumul individual efectiv (AIC) „este o măsură a bunăstării materiale a gospodăriilor”, iar pe baza primelor estimări pentru anul 2017, AIC pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPS), a variat de la 55% la 130% din media Uniunii Europene (UE) în toate statele membre.
Sursa: mediafax.ro