Echipa de descarcerare şi prim ajutor calificat a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a ocupat locul doi la proba „acordarea primului ajutor calificat” – scenariu complex în cadrul Competiţiei Mondiale de Salvare (World Rescue Challenge), care a reunit cele mai bune echipe de descarcerare şi prim ajutor din lume, provenite din ţările membre ale competiţiei.
„Echipele de descarcerare şi prim ajutor calificat ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Călăraşi, Dolj, Mureş şi Vâlcea au reprezentat România la Competiţia Mondială de Salvare, care a avut loc în Franţa, în perioada 12-15 septembrie”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, luni, AGERPRES.
La categoria „descarcerarea din autovehicule” au intrat în concurs 36 de echipe (formate din câte şase salvatori), care au avut de parcurs fiecare câte trei scenarii diferite, respectiv proba rapidă (de 10 minute, cu o singură victimă), proba standard (de 20 minute, cu o singură victimă) şi proba complexă (de 30 minute, cu două victime).
Cea de-a doua categorie a competiţiei a fost „acordarea primului ajutor calificat” şi a reunit 34 de echipe (formate din câte doi paramedici), care au parcurs proba de traumă standard (timp de 10 minute, cu o victimă) şi proba de traumă complexă (timp de 10 minute, cu două victime). Fiecare echipaj a aplicat manevre salvatoare de viaţă unor victime implicate în accidente rutiere, incendii, căderi cu parapanta, accidente casnice, agresiuni fizice, plăgi împuşcate sau alte situaţii preluate din viaţa reală.
Scenariile au fost diverse, atent selecţionate de către experţii World Rescue Organisation, şi au testat rapiditatea, îndemânarea, tehnica de descarcerare şi modul în care salvatorii au asistat victimele pe timpul operaţiunilor.
„În cadrul competiţiei au participat 36 de echipaje de descarcerare şi 34 de echipaje de prim ajutor din 16 ţări de pe cinci continente: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Columbia, Paraguay, Canada, Franţa, Spania, Portugalia, Germania, Africa de Sud, Noua Zeelandă, România, China şi Luxemburg.
La toate probele concursului, comisiile de evaluatori au fost formate din specialişti internaţionali în domeniul salvării, fiind verificate în detaliu respectarea procedurilor specifice de intervenţie în aceste situaţii, modul de protejare a victimei, dar şi a salvatorilor, prioritizarea acţiunilor la locul evenimentului, precum şi progresul echipelor faţă de competiţiile anterioare.
Sursa: agerpres.ro