În România dependența de importuri pentru asigurarea necesarului de consum al populației a crescut în 2022 față de 2021 pentru toate categoriile de produse de bază, vegetale sau animale. Cu toate acestea, sunt trei produse la care facem excepție: ouăle, carnea de pasăre și carnea de oaie/capră.
Producția locală de mere, insuficientă pentru consumatorii români
Mai exact, potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică cu date din 2022, analizată de Economica, România a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar două produse alimentare: ouăle și carnea de ovine/caprine.
În rest, suntem dependenți de importuri. Situația s-a agravat în ultimii ani în care gradul de aprovizionare, un indicator care arată în ce măsură producţia internă acoperă cerinţele interne, este tot mai mic.
Astfel, la categoria legume şi produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe şi pepeni, gradul de autoaprovizionare a ajuns la 70,1% în 2022, față de 82% cu un an în urmă. Aceasta chiar și în contextul unei scăderi a consumului mediu de la 203,4 pe cap de locuitor la 169,3 kilograme pe cap de locuitor. Cauza, indică datele INS, se referă la stocurile inițiale negative. În rest, importurile au scăzut ușor, cu 1,2% până la 942.000 de tone în timp ce exporturile au crescut cu 41%, până la 154.000 de tone, ajungându-se la un deficit de 788.000 de tone, scrie b1tv.ro.
România stă cel mai rău la rădăcinoase, cu un grad de autosuficiență de 55,9% față de 68,5% cu an în urmă. În 2022, producția a scăzut cu 24%, astfel că, chiar și în contextul unui consum redus (15,4 vs 14,6 kg/cap de locuitor) au fost necesare importuri cu 21% mai mari.
De asemenea, la tomate, gradul de autosuficiență este 61,6% față de 71,4% cu un an în urmă chiar dacă consumul mediu pe cap de locuitor s-a diminuat semnificativ, cu 8,7 kilograme.
Totodată, în cazul fructelor și preparatelor din fructe, gradul de autoaprovizionare a scăzut la 64,4% de la 68,8% cu un an în urmă. Ca și în cazul legumelor, gradul de autoaprovizionare s-a diminuat din cauza variației de stoc. În schimb, importurile s-au diminuat cu 2%, până la 1,3 milioane de tone, iar exporturile cu 8,9%, până la 122.000 de tone.
Dintre fructe, cele mai mari deficite sunt la mere, conform sursei citate. Producția locală și stocurile existente au asigurat în 2022 78,6% din necesarul de consum, față de 84,4% cu un an în urmă deși consumul este pe un trend descendent. Producția a scăzut în 2022 cu 8,3%, trend urmat și de stocul inițial.
La struguri, gradul de autoaprovizionare este de 90,5%, la prune de 95,5%, la cireșe și vișine de 89,2%, la piersici și nectarine 17,1%. Astfel, trendul este însă unul negativ la toate fructele menționate.
La categoria produselor procesate, țara noastră are un grad de autosuficiență de 50,5% la zahăr, față de 52,9% anul anterior, de 84,9% la lapte și produse din lapte, față de 85,3% în 2021 sau de 80,5% față de 85% la ulei vegetal.
La porc producem sub 50% din consum, pentru prima dată
La carne avem excedent la cea de ovine și caprine (124% vs 113% cu un an în urmă), dar aceasta este singura categorie care produce peste necesarul de consum. Pentru prima dată după mai mulți ani, gradul de autosuficiență la carnea de porc a scăzut sub pragul de 50% (vs 54,1% în 2021 sau 70% în 2015), pe fondul scăderii producției și a creșterii consumului.
Pe de altă parte, s-a îmbunătățit situația la carnea de pasăre ajungându-se la un grad de autosuficiență de 96,2% față de 90,3% anul anterior și la carnea de vită (88,2% vs 81% în 2021).
La ouă, România produce mai mult decât consumă, având un grad de autosuficiență de 103,8% față de 102,1% cu un an în urmă.