România, Bulgaria și Grecia cer socoteală Uniunii Europene pentru prețurile mari la energie

by Andreea Radu

Miniștrii Energiei din România, Grecia și Bulgaria au decis să facă front comun în fața Uniunii Europene cu privire la prețurile la energie din această regiune, care sunt mult mai mari în comparație cu țările vestice. Acum nu avem solidaritate între țările UE, a afirmat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, pentru HotNews.ro.
Prețul energiei din România este, joi, din nou, cel mai mare din Europa – 149 de euro pe MWh. În Bulgaria, prețul este 135 de euro, iar în Grecia – 121 de euro. Prețuri mari găsim și în Ungaria – 145 de euro, Serbia – 128 de euro, Slovacia – 126 de euro. În schimb, în Austria prețul este 102 euro, Cehia – 113 euro, Germania – 112 euro, Franța – 68 euro și în Norvegia 5 euro pe MWh. Acestea sunt doar exemplele din ziua de joi, însă situația a fost similară pe aproape tot parcursul verii.
Dincolo de problemele specifice fiecărei țări, s-a observat o delimitare între prețurile mai mici din jumătatea de vest a continentului și prețurile mari din jumătatea estică. Aceasta în special ca urmare a capacității slabe de interconexiune a Austriei cu Ungaria.

România, Bulgaria și Grecia, poziție comună în fața prețurilor mari la electricitate

„Am discutat săptămâna trecută cu omologii mei din Bulgaria și Grecia și am agreat că avem o problemă comună și că vom avea o poziție comună în fața Comisiei Europene în ceea ce privește problema prețului energiei, preț care este foarte mare în această parte a Europei. Este clar că piața unică europeană s-a decuplat”, a spus Burduja.
Potrivit acestuia, principalul motiv sunt congestiile din rețea care au apărut în zona centrală a continentului, în special pe liniile dintre Austria și Ungaria, unde capacitatea de interconexiune este mică.
„Este important, în cadrul UE, să fim împreună și la bine, și la greu, însă ce se întâmplă acum nu este solidaritate”, a adăugat ministrul.
Pe de altă parte, potrivit unor surse din sector, o parte din electricitatea produsă în centralele din regiunea balcanică este exportată către Ucraina și Republica Moldova.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate