ROMANIA AR PUTEA PARTICIPA LA FONDUL DE AJUTOARE A TARILOR SARACE CU APROXIMATIV 9,7 MILIOANE DE EURO

by Paula Craciun

România ar putea participa la fondul de ajutorare a țărilor sărace, administrat de Fondul Monetar Internațional (FMI), cu aproximativ 9,76 milioane euro, se arată într-un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

„Se aprobă participarea României la fondul Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), administrat de Fondul Monetar Internațional, cu o contribuție în sumă de 7.571.246 DST (aproximativ 9,76 milioane euro — sumă calculată la cursurile anunțate marți de BNR, n. r.), reprezentând cota parte ce îi revine în cadrul celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obținut în urma operațiunilor de vânzare de aur ale Fondului Monetar Internațional, efectuate în perioada septembrie 2009 — decembrie 2010”, se arată în document.

Banca Națională a României este însărcinată cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei legi.

Potrivit expunerii de motive, în urma repetatelor solicitări adresate de directorul general al Fondului României, de a sprijini finalizarea cu succes a acestei a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, BNR a inițiat consultări cu autoritățile române în privința oportunității participării țării noastre la inițiativa menționată, subliniind că sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sărace ar da un semnal pozitiv important în plan extern cu privire la îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice ale României și, nu în ultimul rând, ar reprezenta un gest de solidaritate, în condițiile în care țara noastră a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea Fondului.

„Totodată, contribuția României va fi contabilizată în contul asistenței oficiale pentru dezvoltare a României și angajamentului țării noastre ca volumul asistenței pentru dezvoltare să atingă o țintă de 0,33% din VNB (venit național brut) până în anul 2015. BNR a comunicat FMI reacția favorabilă exprimată de autoritățile române, în ceea ce privește propunerea de a contribui la finanțarea PRGT, prin cedarea cotei ce îi revine în urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obținut din vânzările de aur ale Fondului. Totodată, având în vedere necesitatea adoptării unei decizii finale pe cale legislativă, a solicitat transferul temporar al sumei respective într-un cont intermediar administrat de Fond, până la finalizarea procedurilor legislative interne”, informează documentul citat.

În data de 23 octombrie 2013, FMI a confirmat transferul sumei de 7.571.246 DST în contul intermediar administrat de Fond.

„Având în vedere că suma menționată ar fi reprezentat un venit suplimentar neașteptat, aceasta nu a fost luată în calcul la întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli al BNR și nici la elaborarea prognozei veniturilor bugetare ale României ce stau la baza strategiei fiscal-bugetare sau a legii bugetare anuale. În consecință, prin cedarea acestei sume nu se întrevede nici un impact asupra elementelor care au stat la baza construcției bugetului de stat consolidat, în sensul că nu afectează veniturile bugetare previzionate, însă implică un cost de oportunitate în valoare egală cu suma suplimentară ce ar fi fost virată la bugetul de stat pe seama majorării cotei de 80 la sută din veniturile nete ale BNR”, se precizează în expunerea de motive.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments