In iunie acest an, membri ai Comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei s-au intalnit cu membri ai unei delegatiei chineze, ocazie cu care presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului a subliniat importanta pe care o are constituirea Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), pentru promovarea initiativei privind „Noul Drum al Matasii” aratand ca aderarea Romaniei la AIIB reprezinta o oportunitate pentru tara noastra.
Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB) are deja 57 de membri, a anuntat Ministerul chinez de Finante, care a incheiat procesul de aprobare a ultimelor candidaturi pentru stabilirea membrilor fondatori.
Ministerul chinez de Finante a precizat ca ultimele sapte candidaturi aprobate au fost cele ale Suediei, Poloniei, Portugaliei, Islandei, Israelului, Africii de Sud si Azerbaidjanului. In plus, in pofida tensiunilor dintre Beijing si Oslo, Norvegia nu a fost refuzata.
Potrivit AFP, toate tarile care au depus in mod oficial o cerere pentru a deveni state fondatoare ale AIIB au fost acceptate. Printre cele 57 de state fondatoare se regasesc patru din cele cinci state membre ale Consiliului de securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene si 21 din cele 34 de state membre ale OECD.
Exceptiile notabile sunt SUA si Japonia care nici nu au depus o cerere pentru a deveni membre fondatoare si Taiwanul, a carei cerere a fost refuzata de Beijing pe motivul disputelor existente in legatura cu numele pe care Taiwanul ar trebui sa il foloseasca in cererea sa.
Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intentioneaza sa stimuleze investitiile in infrastructurile de transport, energie si telecomunicatii din Asia. AIIB este vazuta drept un rival pentru Banca Mondiala si Asian Development Bank, institutii financiare dominate de statele occidentale.