Ridichea neagra se consuma mai putin, pentru ca are gustul de ”mustar”, desi a fost remarcata înca din Antichitate datorita beneficiilor sale asupra sanatatii. În prezent, nutritionistii o includ în dietele sezonului rece, deoarece contine antioxidanti eficienti împotriva racelii si gripei, dar beneficiile ei nu se opresc aici…
În sezonul rece, cand organismul duce lipsa de vitamine, consuma aceasta leguma pentru a-ti suplini carenta de vitamine si minerale. Ea contine vitamine (A, B, C), minerale (sodiu, potasiu, fosfor, iod, sulf, magneziu) si fibre alimentare. Este o sursa bogata în nutrienti, totodata este o leguma putin calorica (24 kcal/100 gr.) Poti face cure cu suc de ridichie neagra sau pur si simplu o poti pune în salatele zilnice pe care le consumi.
Pierzi în greutate sanatos si eficient! Aceasta leguma de toamna previne constipatia, datorita continutului bogat de fibre si apa. O dieta care include consumul de ridichie neagra contribuie la miscarile regulate ale intestinului si ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale. Datorita proprietatilor sale antibacteriene, elimina toxinele din intestine si te scapa de diaree sau constipatie, balonare sau dureri abdominale. Daca optezi pentru dieta cu ridichie neagra, vei pierde în greutate fara sa aduci prejudicii sanatatii tale. În plus, ridichea lupta cu radicalii liberi, astfel, încetineste procesul de îmbatranire a organismului.
”Curata” ficatul si vezica biliara. Ridichia neagra detoxifica ficatul si contribuie la regenerarea celulelor hepatice. Regleaza productia si fluxul bilei, totodata elimina excesul de bilirubina din sange. Are un efect benefic în cazurile de icter (excesul bilirubinei în sange), litiaza biliara (prezenta calculilor biliari), insuficienta hepatica (incapacitatea ficatului de a-si exercita în mod normal functiile sintetice si metabolice), colecistita (inflamatia vezicii biliare) si protejeaza ficatul si vezica biliara de infectii.
Un diuretic natural. Fiind un diuretic si dezinfectant, ajuta la vindecarea multor afectiuni renale. ”Spala” toxinele acumulate în rinichi, reducand posibilitatea formarii calculilor renali si inhiba infectiile urinare. Datorita proprietatilor antiinflamatoare diminueaza senzatia de arsura în timpul urinarii, în cazul prezentei unei infectii urinare.
Regleaza tensiunea arteriala. Datorita continutului de potasiu, ridichea neagra ajuta la reglarea tensiunii arteriale si îmbunatateste circulatia sanguina. Ridichea neagra este un antiviral foarte bun si este utila împotriva gripei si racelii. Protejeaza sistemul respirator de infectii si poate fi folosita în tratarea tusei, nas înfundat, dureri de gat. Datorita continutului de vitamina C, acidului folic si proprietatilor sale detoxifiante, ridichea neagra opreste dezvoltarea celulelor canceroase, în special cele de colon, rinichi, intestine si stomac.
Echilibreaza secretia de hormoni ai glandei tiroide. Toate legumele crucifere inhiba producerea de hormoni tiroidieni, dar cea mai eficienta este ridichea neagra. În Rusia, aceasta leguma s-a folosit timp îndelungat ca si tratament în cazul dezechilibrului hormonal.
Utila în afectiuni cutanate. Datorita proprietatilor sale dezinfectante este recomandata în vindecarea unor probleme ale pielii (eruptii cutanate, piele uscata). Daca ai ten uscat, atunci da prin razatoare o felie de ridichie si amestecu-o cu o lingurita de miere. Aplica compozitia pe fata spalata, timp de 10 minute. Vei simti o senzatie de usturime si chiar se va înrosi pielea, dar nu te îngrijora. Dupa ce timpul a expirat, spala tenul cu apa calduta. Vei capata un ten revigorat, hidratat si foarte curat.
Chiar daca este o leguma cu un gust mai diferit, greu de acceptat de unii, sper ca te-am convins sa consumi ridichie neagra!
Sursa: sanatate.bzi.ro