Răspândirea rapidă a bacteriilor rezistente la antibiotice prin intermediul păsărilor ar putea compromite eficacitatea multor medicamente antiinfecțioase, conform euractiv.com.
Nici o parte a lumii nu a fost cruțată de rezistența la antibiotice, chiar și în cele mai îndepărtate zone. Într-un studiu publicat în revista „Environmental International”, cercetătorii au descoperit o genă rezistentă în bacteriile din Cercul Arctic, la numai trei ani după ce au fost detectate în apele urbane din India.
Rezistența bacteriană la antibiotice reprezintă o amenințare pentru sănătate care continuă să crească. S-ar putea anula eficiența acestor medicamente în combaterea bolilor infecțioase și ar putea submina progresele medicale ale secolului XX, care au redus mortalitatea cauzată de infecție.
În mod surprinzător, această rezistență apare în locurile în care antibioticele sunt utilizate cel mai frecvent, cum ar fi zonele dens populate și zonele de creștere. În China, în 2015, a existat un exemplu de rezistență la colistină, un antibiotic folosit ca ultimă soluție pentru germenii cei mai persistenți. În schimb, zonele cele mai îndepărtate, inclusiv regiunile polare, au fost considerate a fi relativ neatinse de rezistența la antibiotice.
David Graham, de la Universitatea Newcastle, a analizat probele de sol din arhipelagul Svalbard din Norvegia, 131 de gene rezistente au fost găsite în bacteriile din sol. Printre acestea a fost bine-cunoscuta gena blaNDM-1, care a atras atenția media când a apărut într-un spital din New Delhi în 2008. Acum o găsim în majoritatea țărilor, inclusiv în UE. A durat doar trei ani pentru ca gena să se stabilească în ecosistemele bacteriene din Svalbard, un arhipelag la est de Groenlanda, cu o populație de mai puțin de 3.000 de persoane.
Este posibil ca gena blaNDM-1 să fie introdusă prin excremente de la păsările migratoare sau de la vizitatorii umani. Păsările marine ar servi ca un mod de transport important pentru bacteriile rezistente la antibiotice. La un an după ce a fost descoperită în China, gena rezistenței la colistină, mcr-1, a fost găsită la pescari în Lituania și Argentina.
Foto: shutterstock.com