REŢETA ZILEI: VARZĂ CĂLITĂ CU MĂMĂLIGUŢĂ DE POST

by Cristian Dobre

Ingrediente reteta Varza calita cu mamaliguta:
o varza
2 ardei
o ceapa
un morcov
o legatura marar
2-3 foi de dafin
3 linguri bulion
ulei, sare si piper

Modul de preparare a retetei:
Tocam varza cat mai subtire si apoi, pentru a se inmuia si a elimina excesul de apa, o frecam cu sare. Cat timp sarea isi face treaba, curatam celelalte legume, le spalam si le tocam in formele si dimensiunile dorite. Turnam doua-trei linguri de ulei intr-o cratita si o punem la foc, iar in momentul in care acesta incepe sa sfaraie, punem ceapa la calit pentru un minut-doua.

Atunci cand ceapa devine sticloasa, adaugam si celelalte legume tocate. Daca pentru varza calita folosim o cratita mai mica, atunci vom pune doar o parte din varza, o vom amesteca bine si putem adauga si restul dupa un minut-doua de stat la foc (deoarece varza intre timp isi va diminua substantial volumul). Punem capacul pe cratita si lasam varza calita sa fiarba cateva minute la foc mic, avand grija sa amestecam des pentru a nu se prinde.

Apoi adaugam in cratita cu varza calita aproximativ o cana de apa, foile de dafin si condimentele. Nu este bine sa exageram cu apa, aceasta nu ar trebui sa depaseasca varza. Lasam varza calita la fiert la foc mediu in jur de 20 de minute, in functie de soiul de varza folosit (unele, in special cele din import, sunt foarte tari). Dupa ce varza este fiarta, punem in cratita trei linguri de bulion si o mai tinem la fiert timp de cateva minute, dupa care oprim focul si adaugam mararul tocat marunt. La aceasta reteta fiind vorba despre o varza dulce, mi se pare ca maliguta si iaurtul (sau smantana) completeaza foarte bine varza calita.

Pofta buna!

Sursa: barbatlacratita.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate