Cum astăzi, de Schimbarea la Față, avem dezlegare la pește vă propunem o rețetă de saramură de pește cu mămăliguță.
Ingrediente:
– 1,5 kg de peşte proaspăt (după gustul fiecăruia)
-3 roşii cărnoase, bine coapte
-un ardei gras
-1-2 linguriţe cu rondele de ardei iute murat (sau proaspăt)
-3-4 căţei de usturoi
-2-3 crenguţe de cimbru
-1-2 frunze de dafin
-½ de lămâie tăiată felii
-sare şi piper după gust
-2-3 linguri de ulei pentru uns peştele
Dacă peştele este mai mare, tăiați-l în bucăţi potrivite.
Peştele se unge cu puţin ulei ca să nu se lipească de grătar, sau şi mai bine, puteţi unge grătarul. Condimentaţi peştele cu sare şi piper şi lăsaţi-l 15 minute deoparte.
Între timp aprindeţi grătarul sau încingeţi grill-ul sau tigaia. Grătarul trebuie să fie bine încins când puneţi bucăţile de peşte pe el.
Frigeţi peştele pe ambele părţi până când este bine rumenit. Aşteptaţi să se frigă bine înainte de a îl întoarce pe partea cealaltă, altfel se va lipi de grătar şi se va rupe. E gata când simţiţi că se dezlipeşte uşor de grătar.
Odată cu peştele puneţi şi roşiile şi ardeiul gras la copt. Când sunt gata, le decojiţi şi le sfărmaţi cu furculiţa.
Cât timp se frige peştele, puneţi apa la fiert pentru saramură şi pentru mămăliguţă.
Pentru saramură aveţi nevoie de aprox. 500-600 ml de apă. De fapt vă trebuie atâta apă cât să acopere cam pe ¾ bucăţile de peşte.
În apa pentru saramură adăugaţi sare, cimbru, frunzele de dafin şi legumele coapte. Lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi dăm deoparte, lăsăm să se răcorească 5 minute şi abia apoi adaugăm usturoiul şi ardeiul iute după gust.
Aşezaţi peştele într-un castron sau o tavă mai adâncă şi turnaţi saramura peste el. Puneţi din loc în loc şi feliile de lămâie. Acoperiţi vasul şi lăsaţi 15-20 de minute să se împrietenească toate gusturile şi să intre aromele în peşte.
POFTĂ BUNĂ!