INGREDIENTE
- 2 bucati macrou, sau orice peste doriti
- 2 bucati levrek
- Sare si piper proaspat macinat
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- Pentru sosul de saramura:
- 2 ardei capia
- 1 ardei iute
- 400 gr rosii
- 3-4 catei de usturoi
- 3 fire ceapa verde
- Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
- 1 cescuta apa
- 1 cescuta vin alb demidulce
MOD DE PREPARARE:
Curatam pestele de solzi si intestine. Ii spalam bine cu apa din abundenta. Daca sunt mai mici le puteti lasa capetele si cozile, dar daca sunt mai mari si nu va incap pe gratar/gril, atunci taiati capul si/sau coada.
Se stropesc pestii cu putin ulei de masline se pudreaza cu sare si piper proaspat rasnit si se freaca usor pe toate partile. Se lasa 1 ora la rece.
Prajim pestele la gratar pe o parte si pe alta. Aproximativ 10 minute pe o parte si alte 10 minute pe cealalta parte…asta in fuctie si de puterea jarului. Pestele sa fie patruns, sa aibe dungile si gustul fumului de gratar.
Legumele le punem pe gratar sa se prajeasca, respectiv ardeii capia, ardeiul iute si rosiile. Curatam ardeii capia de coaja+seminte si ii taiem cubulete nu foarte mici. Rosiile le curatam si pe ele de coaja si le taiem in jumatati, iar ardeiul iute curatat de coaja si seminte, taiat marunt. Punem legumele taiate in tigaie, adaugam apa si vinul alb si lasam sa fiarba pana rosiile incep sa se zdrobeasca usor atunci cand le apasam cu furculita, aproximativ 15 minute. La final adaugam ceapa verde taiata rondele, usturoiul taiat marunt, sare si piper dupa gust. Lasam sa fiarba sosul inca 5-8 minute pana sosul incepe sa scada. O parte din rosii le zdrobim usor cu fruculita sa dam consistenta sosului.
Cand sosul este gata adaugam pestii si ii lasam 3-4 minute pe o parte si pe alta, sa se intrepatrunda aromele. Gata!! Servim cu pofta cu paine prajita sau mamaliga si un pahar de vin alb la sfarsit. Yamiii!!
Pofta buna!
Sursa: bucataras.ro