Această delicioasă și savuroasă plăcintă cu mere de post merge de minune în orice zi a săptămânii, dar și la ocazii speciale sau sărbători.
Umplutura de mere aromată cu scorțișoară și blatul fraged de plăcintă se combină perfect, iar gustul dulce-acrișor îi dă o notă aparte și transformă plăcinta cu mere într-un adevărat deliciu.
Ingrediente pentru aluat:
- 200ml apă
- 200ml ulei
- 6 linguri de zahăr
- o linguriță bicarbonat de sodiu
- o lingură oțet
- 500g făină
Ingrediente pentru umplutură:
- 1,5kg de mere
- 4-5 linguri de zahăr
- 2 lingurițe scorțișoară
Mod de preparare:
- Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare;
- Pune merele rase împreună cu cele 4 linguri de zahăr într-o cratiță cu fund dublu. Călește totul la foc mic până când zeama lăsată de mere se va evapora;
- Adaugă peste merele călite scorțișoara și dă-le deoparte pentru a se răcori puțin;
- Într-un bol mai larg amestecă apa cu uleiul și zahărul până când zahărul se va topi;
- Separat dizolvă bicarbonatul de sodiu într-o lingură de oțet și adaugă-l peste amestecul de apă, ulei și zahăr;
- Adaugă puțin câte puțin făina până obții un aluat nelipicios și elastic. La început ajută-te de o spatulă de silicon sau o lingură pentru a încorpora. Când aluatul devine prea dens pentru a amesteca cu lingura, varsă-l pe blat și continuă să adaugi făină și să frămânți până capătă consistența necesară.
- Împarte aluatul în două jumătăți și întinde-l cu ajutorul făcălețului în strat subțire.
- Pune prima foaie de plăcintă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau presărată cu puțină făină. O tavă potrivită aceastei rețete de plăcintă cu mere ar trebui să aibă dimensiuni de aproximativ 30 x 40 cm.
- Mai departe adaugă merele călite și deasupra lor a doua foaie de aluat;
- Înțeapă aluatul de plăcintă din loc în loc cu vârful unei furculițe, apoi bagă plăcinta la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când aluatul este bine rumenit;
- Imediat bucătaria va fi inundată de mirosul îmbătător al merelor aromate cu scorțisoară. Înainte de a servi plăcinta cu mere pudreaz-o cu zahăr pudră! Acesta va accentua gustul plăcintei și îi va da mai multă savoare.
Poftă bună!
Sursa: paginidebucate.ro