Musaca de cartofi, preluată de la greci şi adaptată bucătăriei tradiţionale româneşti.
Muscaua este un tip de mâncare, ce îşi trage originile din Orientul Mijlociu, iniţial fiind un amestec de vinete şi tomate, un fel de salată, servită la antreu. Grecii au preluat reţeta şi au transformat-o într-o mâncare gătită la cuptor, formată din straturi de vinete, care alternează cu straturi de carne tocată, cu sos alb deasupra.
În versiunea sa balcanică, reţeta s-a adaptat şi cartofii au luat locul vinetelor. În România, varianta balcanică, cu cartofi, a devenit foarte populară, iar la ora actuală este considerată a fi o mâncare tradiţională.
Ingrediente: 700 g carne tocată (poate fi de: porc, vită, mixtă, sau de pasăre),1,5 kg de cartofi, 2 cepe; 5-6 linguri de ulei, 3-4 căţei de usturoi, 300 ml bulion/suc de roşii, 1 linguriţă de boia dulce, piper, cimbru, 1 linguriţă de sare, 3 ouă, pătrunjel.
Mod de preparare:
Cartofii se curăţă de coajă şi se taie felii, se prăjesc uşor pe o parte şi pe alta, sau dacă sunt suficienţi de subţiri, se pot lăsa neprăjiţi. Există şi varianta mai uşoară, în care cartofii pot fi fierţi în coajă, decojiţi şi feliaţi. Ceapa şi usturoiul se toacă şi se călesc în ulei 2-3 minute, se adaugă apoi cimbrul, piperul, boiaua, sarea şi 200 ml suc de roşii. Se adaugă carnea şi se mai lasă pe foc 6-7 minute, amestecând din când în când.
Se unge cu ulei o tavă şi se începe operaţiunea de alternare a straturilor: primul strat cartofi, apoi carne, se presară pătrunjel tocat, urmează alte straturi alternante, iar in final se acoperă cu cartofi. Ouăle se bat, peste ele se adaugă restul de suc de roşii, pătrunjel tocat şi în jur de 250 ml de apă. Această compoziţie se toarnă deasupra, se acoperă vasul cu un capac, sau cu folie şi se introduce la cuptor, la foc moderat. Timpul de coacere este de aproximativ o oră. În ultima jumătate de oră se ridică folia, sau capacul şi se lasă liberă în cuptor, pentru a se rumeni frumos.
Se serveşte caldă, cu murături, sau salate acre. Se poate servi şi rece, atunci când se foloseşte o carne foarte slabă, în special cea de pasăre.
Poftă bună!
Sursa: imperialtransilvania.ro