Rețeta tradițională de dulceață de gutui

by Cristian Dobre

Este perioada aromelor si a conservelor pentru iarna. Gospodinele au grija sa pregateasca cat mai multe provizii gustoase, de care se va bucura intreaga familie, in lunile urmatoare. Este si perioada recoltei, iar gutuile sunt perfecte pentru cules si pregatit dulceata savuriasa.

Aroma lor imbietoare ne va insoti pana la venirea primaverii. Daca doriti sa preparati borcanele cu dulceata aurie delicioasa, dulce si cu un gust dulce, inconfundabil, va oferim astazi o reteta traditionala care nu da gres. Tot in acest articol va dezvaluim si secretul multor gospodine, niste ingrediente care dau un plus de savoare.

Lista de ingrediente

  • Pentru 3 borcane a cate 400 ml sunt necesare:
  • 1 kg de gutui
  • 1 kg de zahar
  • 150 ml de apa
  • 1 lamaie
  • 1 plic zahar vanilat, optional, dupa gust

Se spala bine gutuile, apoi se taie in patru si se scoate cotorul. Coaja se pastreaza, pentru ca dulceata sa se lege mai bine. Se pun apoi in apa rece cu felii de lamaie, ca sa nu se oxideze. Se taie apoi in cuburi de aproximativ 2 cm. Se pregateste un sirop din apa si zahar si se lasa la fiert aproximativ 5 minute, pana cand se topeste zaharul complet, conform clickpentrufemei.ro.

Reteta traditionala de dulceata de gutui. Se pun in el bucatile de gutui, apoi se mai mai lasa la fiert inca 5 minute, pana dau in doua clocote. Se inchide focul si se lasa dulceata la racit. Dupa cateva ore, se pune din nou vasul la fiert. Se calculeaza inca 5 minute, din momentul cand incepe sa fiarba. Atunci cand gutuile devin rosiatice, iar siropul are consistenta mierii, stim ca dulceata este gata. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune in borcane.

Sursa: haihuin2.com

Facebook Comments