Exista si forme de sciatica simptomatica, provocate de cauze extravertebrale si anume de boli localizate în alte organe ale corpului:
– lombagii de origine renala, cu dureri însotite de mictiuni frecvente si tulburari intestinale reflexe; – lombagii de origine ginecologica;
– lombagii de origine digestiva; – lombagii din cauze circulatorii la nivelul vaselor mari; – lombagii din cauze psihoneurotice (stres, isterie, anxietate, necazuri în familie, depresie psihica), cu dureri generate în subconstientul pacientului.
Sciatica raspunde relativ bine la tratamente interne si, mai ales, externe cu anumite plante medicinale. În tratament intern se utilizeaza, cu bune rezultate, ceaiuri, tincturi si siropuri din plante separate sau în amestec. Ca plante separate se pot folosi: – infuzii din flori de soc si ciubotica-cucului; – decocturi din radacini de angelica si scoarta de salcie; – tincturi din flori de lacramioare si herba de sunatoare si deditei; – sirop din muguri de pin; – macerat în vin cu scoarta de salcie.
În tratamente externe se aplica: – cataplasma calde pe zona dureroasa cu herba de sunatoare înflorita, cu efecte în cazul unei loviri prin cadere a coloanei vertebrale si cand durerea coboara pe lungimea nervului sciatic, cu agravare la miscari, atingere si zdruncinaturi. – cataplasme calde aplicate, timp de 20-30 minute, pe zona dureroasa, cu radacini de hrean, omag si tataneasa, seminte macinate de mustar negru, cimbrisor, traista-ciobanului, spanz, cartof ras, rondele de ceapa si frunze de varza. – masaje cu tincturi din ardei iute, castane salbatice, deditei, tintaura, dafin, lacramioara si Bitter suedez. – masaje zilnice cu ulei de ienupar, salcie, musetel, menta, sunatoare, lavanda, usturoi si esenta de terebentina, cu efecte analgezice si revulsive sau cu ulei de rozmarin puternic antinevralgic. – bai calde de sezut si de picioare, cu temperatura în crestere progresiva, folosind decoct din flori de fan, soc, arnica, mustar negru, feriga, spanz, urzica, rostopasca si adaos de ulei de menta (cateva picaturi). În timpul baii se beau doua cani cu suc de lamaie diluat cu apa.
Ca masuri preventive se recomanda: – evitarea eforturilor fizice, miscari bruste, rotatii si flexiuni corporale, ridicarea de greutati din pozitie aplecata si transportul lor în spate; – combaterea excesului ponderal; – controlul permanent a pozitiilor vicioase la locul de munca, la masa si în stare de repaus; – evitarea sederii în curent de aer, frig si umezeala.
Sursa: sanatate.bzi.ro