Tuse este simptomul cel mai des întalnit în bolile aparatului respirator. Acest act reflex constituie o reactie de eliminare a corpurilor straine patrunse pe caile respiratorii (fragmente de alimente, corpuri dure, gaze iritante, produse inflamatoare, mucozitati). Ca urmare a stimularii unor terminatii nervoase din mucoasa respiratorie se declanseaza o inspiratie scurta si adanca, urmata de o expiratie brusca, spontana si zgomotoasa, datorita închiderii traheei, în grade diferite.
Regimul alimentar va fi obisnuit dar cu ratii sporite de legume proaspete (varza, salate crude, ridichi negre) si de fructe (în special gutui), mesele fiind servite dupa accesele de tuse. Din experienta multor generatii exista, în prezent, multe retete alimentare care s-au dovedit eficiente în provocarea expectoratiei, eliberarea cailor respiratorii si în oprirea crizelor de tuse. – Suc de lamaie obtinut prin stoarcerea unei lamai într-un pahar cu apa calda, se îndulceste cu zahar sau miere de albine si se bea prin înghitituri rare. – Sirop din 250 ml suc de morcov proaspat, amestecat cu 3 linguri zahar si putina apa; se fierbe pana se îngroasa ca un sirop si se iau 3-4 lingurite pe zi. – Sirop din 100 g catei de usturoi zdrobiti care se infuzeaza, timp de 15 minute, în 250 ml apa clocotita; se adauga 200 g zahar si se iau cate 2 linguri pe zi. – Decoct din 100 g frunze de salata verde în 150 ml apa; se fierbe 5 minute, se îndulceste cu miere si se beau cate 2 ceaiuri caldute pe zi. – Lapte fierbinte într-o cana, îndulcit cu miere si o lingura de sirop sau decoct de ceapa sau praz, care se consuma dimineata si seara.
Indicate sunt si : – Sirop cu extract natural dintr-o ridiche neagra care se taie în doua jumatati egale si, în fiecare parte, se face o scobitura cu ajutorul unei linguri de fier; se umple, ras, cu zahar sau miere iar dupa 6 ore se formeaza un sirop cu extract din ridiche care se bea avand efecte emoliente si imunostimulatoare. Prepararea se repeta cu aceeasi ridiche de 2-3 ori pe zi astfel ca tusea sa fie oprita dupa 2 zile consecutive de tratament. – Fiertura dintr-un pumn de ovaz într-un litru de apa data în clocot 5 minute; se strecoara, se adauga 3 linguri miere de albine, zeama unei lamai sau 2 linguri sirop de zmeura si se bea cate o cana în fiecare dimineata, pe stomacul gol. – Fiertura dintr-un stiulete de porumb cu boabe galbene si cocean rosu într-un litru de apa; cand lichidul se coloreaza se strecoara si se bea caldut, timp de 2-3 zile. – Amestec din 10 cepe taiate marunt si cateii de la o capatana de usturoi, curatati si dati pe razatoare; se fierbe 5 minute într-un litru de lapte, se îndulceste cu miere de albine si se ia cate o lingura, la intervale de 2 ore, cu bune efecte în tusea convulsiva. – Se inspira adanc mirosul de hrean ras.
Regimul de viata: Întrucat tusea convulsiva are un caracter infectios se recomanda izolarea bolnavului la domiciliu, într-o încapere bine încalzita si aerisita. Se interzice, în mod categoric, fumatul atat de catre bolnav cat si de catre persoanele care intra în încaperea celui suferind. Zilnic se va face gimnastica respiratorie pentru reglarea functiilor plamanilor precum si un masaj energic, cu degetul, în scobitura osului stern de la baza gatului. La copiii care au intrat în contact cu bolnavii de tuse convulsiva este indicata vaccinarea preventiva, concomitent cu vaccinul dizenteriei, sau tratament cu gamma-globulina, asigurand cresterea rezistentei la infectii. În cazul cand boala nu a fost tratata corect si la timp se pot produce complicatii grave cum ar fi congestie pulmonara cu febra mare, bronhopneumonie, congestie cerebrala cu hemoragii si complicatii nervoase (encefalita, paralizie si retardare mentala).
Sursa: sanatate.bzi.ro