Din toate timpurile, femeile, indiferent de varsta, si-au dorit sa-si pastreze prospetimea si tonusul unui ten frumos si sanatos. Pentru aceasta au folosit un întreg arsenal de produse, naturale sau chimice, unele dintre acestea fiind sustinute printr-o reclama exagerata, fara un diagnostic precis. Avand în continut diferite substante iritante, antibiotice, hormoni, anumite preparate cosmetice au determinat multe afectiuni dermatologice cum sunt cosurile, ridurile, uscarea tenului, umflaturi sau prurit.
Acneea, cu denumirea populara de cosuri, este o afectiune cronica a pielii, manifestata prin inflamarea glandelor sebacee, uneori purulenta cand se asociaza cu o suprainfectie microbiana, cel mai frecvent cu stafilococi. Leziunile dermatologice pot avea mai multe forme si sunt cauzate de formarea de comedoane (puncte albe sau negre pline cu sebum, celule moarte, fire de par si bacterii).
Mai apar microchisturi sebacee (aglomerari de celule albe în stratul cornos al pielii), papule (umflaturi rosietice foarte mici, uneori aproape invizibile), pustule (basicute galbui, cu puroi, în jurul unui fir de par) si vezicule (basicute rosii cu lichid). La o persoana acneica pot exista toate aceste forme de manifestare sau numai o parte din acestea.
În prima faza, în jurul firului de par, se înmultesc, în exces, celulele comeocite, iar glanda sebacee produce o substanta care formeaza un comedon cu varf alb de cheratina si sebum. Treptat, aceste comedoane se închid la culoare si devin negre ca urmare a colorarii cu melanina si a oxidarii la suprafata a sebumului si a impuritatilor. Prin apasare se elimina un cilindru grasos, lung de cativa milimetri, mai frecvent pe aripile nasului, frunte, coada ochilor si barbie. Mai rare sunt localizarile pe obraz, gat, umeri, piept, brate si coapse.
Dupa eliminarea filetelor grasoase poate sa apara o crusta care se finalizeaza printr-o cicatrice permanenta.
Pe langa preparatele antibiotice, dezinfectante, autovaccin si hormonale se folosesc, cu succes, multe plante medicinale care au proprietati detoxifiante, antialergice, diuretice, astringente si cicatrizante, aplicate într-un tratament de lunga durata, avand rol în ameliorarea metabolismului general si al celui glandular. În consumul intern se utilizeaza: – infuzie din herba de trei-frati-patati cu proprietati antiacnee.
ialergice si depurative în curatirea tumorilor interne; – infuzie din frunze de frasin, salvie, macris sau urzica vie (2 lingurite frunze uscate la 300 ml apa clocotita); se beau cate 100 ml dupa cele 3 mese principale, avand actiuni antiinflamatoare, diuretice si cicatrizante; – infuzie din muguri de zmeur; – decoct din radacini de brusture sau papadie; – decoct din frunze de salvie, pedicuta si pelin; – decoct din teci de fasole (în cura de lunga durata); – tinctura din frunze de nuc fara petiol (cate 15 picaturi, de 3 ori pe zi).
– lapte de crini contra cosurilor preparat din petalele a 4 crini albi proaspat înfloriti, care se macereaza, la întuneric, în 250 ml alcool 900 timp de 30 de zile; cu solutia putin uleioasa si foarte parfumata se tamponeaza obrazul, dimineata si seara, avand efecte imediate în combaterea acneei si în catifelarea tenului, mai ales la tenurile grase si cu pori dilatati; – lotiune antiacneica, preparata din 100 ml apa de roze si 100 ml alcool camforat, se utilizeaza în frectii usoare, seara, dupa demachiere; – lotiuni cu suc proaspat de varza;
– unguent preparat din galbenele sau musetel si muguri de plop negru fierti în untura si ceara de albine cu care se fac masaje usoare.
Sursa: sanatate.bzi.ro