Remedii naturale care curăță plămânii

by Cristian Dobre

Nivelul ridicat de poluare şi fumatul, inclusiv cel pasiv, sunt ameninţări zilnice pentru plămânii noştri. Unele plante pot reduce daunele produse la nivelul acestui organ. Îţi spunem pe ce remedii te poţi baza!

Pe termen lung, afectarea plămânilor poate fi ireversibilă, de aceea este bine să-i ajuţi în mod constant cu remedii naturale, care să-i cureţe, să reducă inflmaţiile produse de noxele din aer şi să-i protejeze de radicalii liberi.

  1. Plămânărica

După cum îi spune şi numele, plămânărica ajută sistemul respirator. Datorită antioxidanţilor, sărurilor minerale, magneziului şi conţinutului ridicat de vitamina C, planta poate fi folosită ca adjuvant în cazul afecţiunilor tractului respirator. Efectele sale benefice includ şi descongestionarea sinusurilor şi reducerea febrei în afecţiunile respiratorii. Consumă ceai de plămânărică, pe care îl prepari dintr-o  lingură de plămânărică uscată peste care torni 1 cană de apă fierbinte. Se strecoară după 10-15 minute; se beau 2-3 căni, zilnic.

  1. Iarba-mare

Plantă cu efect expectorant, bacteriostatic, antiviral, spasmolitic şi coleretic, iarba-mare are acţiune generală tonică asupra corpului. S-a dovedit că planta poate fi remediu ajuvant împotriva tuberculozei. Se recomandă pentru întreţinerea sănătăţii plămânilor şi în infecţiile căilor respiratorii care se manifestă prin tuse. În aceste cazuri, calmează şi favorizează eliminarea secreţiilor bronşice. Este indicat decoctul simplu, obţinut din 2 linguri de rădăcină mărunţită la 1 cană cu apă. Se lasă 1 zi la macerat, apoi se consumă 1-2 cani pe zi. Ca expectorant şi antitusiv, se poate folosi şi ceaiul din aceeaşi cantitate de plantă, peste care se tornă 1 cană de apă fierbinte. Se bea după 15 minute.

  1. Cimbrul şi urzica

Cimbrul folosit pentru ameliorarea tusei şi pentru tratarea bolilor respiratorii, fiind bun expectorant şi antiseptic natural. Urzica are o mulţime de proprietăţi terapeutice, fiind cunoscută şi pentru abilitatea de a curăţa plămânii şi sângele.

Influzia obţinută din urzici şi cimbu este un adjuvant de încredere pentru susţinerea şi menţinerea sănătăţii plămânilor. Se pune 1 lingură de cimbru uscat, 1 lingură de urzică uscată şi se adaugă 1 cană de apă fiebinte. Infuzia se lasă la răcit, se strecoară şi se consumă cu miere. Se pot bea 2 căni de infuzie cu cimbru şi uzici pe zi.

  1. Eucaliptul

Ingredient uzual în dropsurile şi siropurile de tuse, eucaliptul conţine cineol (eucaliptol), un compus antiseptic. Această substanţă reduce congestia şi inflamaţia la nivelul căilor respiratorii. Are şi proprietăţi expectorante, de aceea poate ajuta în accesele de tuse. Pe lângă produsele specifice, pe bază de eucalipt, se poate folosi pentru sănătatea plămânilor uleiul natural obţinut din frunzele plantei.

Pentru o respiraţie uşoară şi relaxarea căilor respiratorii, se pot pune 3-4 picături de eucalipt în cadă, când facem baie, sau cu 1 singura picatură se pot masa tâmplele, seara. De asemenea, 1 picatură de ulei de eucalipt se poate dilua în ceaiuri diverse, pentru a obţine o respiraţie uşoară şi o senzaţie de revigorare.

  1.  Oregano

Este folosit în bucătărie, pentru aromatizarea sosurilor, salatelor şi fripturilor, dar şi în fitoterapie, pentru antioxidanţii puternici pe care îi conţine. Foloseşte planta cât mai des, în bucătărie, dar caută şi uleiul de orgeano, pe care îl poţi administra intern, 1-2 picături, diluate în apă, de câte 2 ori pe zi, 2 săptămâni.

Sursa: clicksanatet.ro

Facebook Comments