Florile de salcâm se culeg in luna mai si inceputul lui iunie, si se pot folosi in stare proaspata. Se recolteaza manunchiurile de flori cu totul, manual, pe vreme uscata. Proprietatile terapeutice ale florilor de salcâm se datoreaza substantelor din compozitia chimica: robinina, acaciina, uleiuri volatile, acid clorogenic, acid cafeic. Florile de salcâm cu miere reprezinta un remediu pe cât de simplu, pe atât de eficient. Probleme digestive, constipatie Un remediu de sezon blând, dar cu efecte puternice, fiind recomandat mai ales femeilor si copiilor: se consuma zilnic, dimineata, 3 linguri de flori proaspete de salcâm pisate si amestecate cu miere.
Salata de flori de salcâm – 10-12 manunchiuri de flori proaspete se spala si se pun intr-un castron, se pune peste ele apa (nu trebuie sa fie complet scufundate in apa) cu putin suc de lamâie si se lasa sa se marineze timp de 2 ore, dupa care se scot si se scutura putin. Se desprind florile de pe tija verde si se pun din nou in castron, se adauga 1-2 linguri de miere, 1 grapefruit (curatat si taiat bucatele) sau o portocala taiata fin si – eventual – fructe uscate (curmale sau smochine taiate foarte marunt). Se amesteca bine ingredientele, se mai lasa timp de 5-10 minute, dupa care se poate consuma. Salata se consuma cel putin o data pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa principala, timp de 1 saptamâna.
Urmatoarele alimente se consuma doar dupa un sfert de ora de la terminarea salatei. In curele de slabire, salata de flori de salcâm inlocuieste masa de seara. Indicatii terapeutice – stres, afectiuni produse sub actiunea stresului: gastrita si arsurile la stomac, cefaleea, migrena, insomnie, bulimie, anorexie, tulburari de memorie, de vaz si de echilibru, constipatie, etc. – cure de intinerire, de dezintoxicare – colita de putrefactie – constipatie cronica – astm • bronsita cronica – tuse cronicizata – cure de slabire si de infrumusetare.
Salata de salcâm, contra insomniilor cronice – Se prepara din 2 mere rase, 3 linguri de flori de salcâm, 2 lingurite de miere de salcâm si 5-6 linguri de apa plata. Apa plata, incalzita putin, se toarna in salata la final. Se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn sau de sticla, pentru a evita oxidarea compozitiei. O salata de acest fel se consuma zilnic, timp de 1 luna.
Miere cu flori de salcâm – 4 linguri de miere 4 linguri de flori de salcâm proaspete (sau 3 linguri de flori de salcâm uscate şi marunţite) Se amesteca bine mierea cu florile de salcâm şi se pune la macerat 3-4 zile. Se intinde pe faţa şi pe gât, cu un masaj uşor. Se lasa sa acţioneze 30 de minute, apoi se spala cu apa rece. Tratamentul da elasticitate şi supleţe oricarui tip de ten, estompeaza ridurile, invioreaza obrazul palid. Contraindicatii Colita de fermentatie, gastrita care provoaca intoleranta la miere.
Sursa: sanatate.bzi.ro