Alimentele fermentate sunt bune de inclus in alimentatia de zi cu zi. In cele ce urmeaza descopera-le beneficiile.
Acest tip de alimente pot fi extrem de benefice pentru sistemul imunitar deoarece contribuie la eliminarea toxinelor nocive pentru organism. Fermentarea este un proces in cadrul caruia actioneaza diverse micro-organisme, toate benefice pentru sanatate, precum bacteriile si ciupercile care influenteaza textura, gustul si mirosul acestor tipuri de alimente. Aceste produse sunt cel mai adesea utile pentru a intari sistemul imunitar si pentru a preveni dezvoltarea unui numar mare de maladii. Enzimele din aceste alimente imbunatatesc procesul digestiv. Acest lucru este necesar in cazul persoanelor in varsta deoarece, inaintand in varsta, corpul inceteaza sa le mai produca.
Pe scurt, aceste enzime contribuie la descompunerea alimentelor. Acestea permit absorbtia nutrientilor esentiali si separarea sunbstantelor care trebuiesc eliminate.
Includerea alimentelor fermentate in regimul alimentar contribuie la reglarea florei bacteriene. Datorita culturilor vii pe care le contine, acest tip de alimente intaresc microbiota umana si sporesc reactia corpului la aceste elemente nocive pentru sanatate. Pe de alta parte, aceste produse contin un nivel ridicat de vitamina B12 si acid folic, nutrienti extrem de importanti pentru structura osoasa.
Alimentele fermentate contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange. Un alt beneficiu oferit de alimentele fermentate este acela ca numarul mare de bacterii benefice pentru sanatate, prezente in aceste alimente, faciliteaza metabolismul zaharurilor. Astfel, putem controla nivelele mai ridicate prezente in sange. Alimentele fermentate sunt in special recomandate pacientilor care sufera de diabet de tipul 2. Acest lucru se datoreaza faptului ca permit utilizarea glucozei ca sursa de energie.
Care sunt alimentele fermentate de inclus in alimentatia noastra ? Iata cateva exemple de alimente fermentate de inclus in alimentatie. Datorita acestora poti beneficia de toate proprietatile ale acestor tipuri de produse.
Iaurtul. Pe langa faptul ca este accesibil tuturor, iaurtul este in egala masura un aliment foarte bun pentru sanatate datorita actiunii sale probiotice. Insa, unele tipuri de iaurt, extrem de bogate in zaharuri, grasimi si aditivi, sunt de evitat.
Varza fermenatata. Varza fermentata este un aliment tipic din Germania si alte tari europene. Fermentarea acesteia se realizeaza pe baza de apa si sare. Acest proces sporeste nivelul de glucozinate, elemente care contribuie la combaterea celulelor tumorale.
Supa Miso. Miso este o pasta produsa pe baza fermentarii soia. Uneori se poate amesteca cu orez sau cu grau. Printre numeroasele sale beneficii se numara echilibrul florei intestinale si puterea antioxidanta pe acre o poseda.